lifestyle
0

Beethovenova partitura prodana za 1.13 miliona funti

FENA
Jedinstvena Beethovenova "Grosse fuge u B-duru" prva je originalna partitura ponuđena na aukciji nakon stotinu godina i postigla je iznimnu cijenu.

Radna verzija partiture Beethovenove "Grosse fuge u B-duru" koja je jučer ponuđena na aukciji u londonskom Sotheby'su, prodana je anonimnom kupcu za gotovo 1.13 milijuna funti, prenosi AP.

U katalogu Sotheby'sa pokraj fotografije eksponata bilo je naznačeno da je partitura, pronađena u knjižnici Teološkog sjemeništa Palmer u američkom gradu Philadelphiji, "iznimno važno otkriće" i prva Beethovenova originalna partitura ponuđena na aukciji nakon stotinu godina.

"O rukopisu se do sada znalo samo po kratkome opisu iz kataloga iz 1890. te ga nitko od Beethovenovih učenika nije nikada spominjao", rekao je voditelj Sotheby'sova Odjela za stare rukopise Stephen Roe.

"Njegovo ponovno otkriće omogućit će nam potpunu procjenu ovog iznimnog glazbenog djela", rekao je za Reuters.

Riječ je o 80 stranica stranica partiture glazbenog djela u verziji pisanoj za glasovir, a što je još zanimljivije radi se o verziji za glasovir četveroručno (opus 134), poznatog Beethovenova Kvarteta za gudače u B duru (opus 130), prvi put izvedenog 1826., godinu dana prije njegove smrti.

Prema ocjeni poznavatelja Beethovenovog opusa radi se o jednom od najrevolucionarnijih skladateljevih djela.