Čest problem
4

Znate li zašto djecu "boli stomak" kada osjećaju strah i anksioznost

DP
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Mališani mogu osjetiti stres isto kao i odrasli, samo što često ne znaju objasniti ili odrasli tome ne pridaju puno pažnje. Znate li koji su najčešći uzročnici ovog problema?

Jedno je istraživanje pokazalo da je čak 30 posto od 10.000 ispitane djece imalo anksiozni napad prije svoje 18. godine, piše Bright Side. Ipak, čak 80 posto njih nije dobilo odgovarajuću pomoć. Puno je razloga za to, a glavni je razlog uglavnom što i ne primijetite da je vaše dijete anksiozno. Na primjer, to možete pomiješati s običnim bolom u stomaku i tretirati ga tako.

Djeca kažu da ih boli stomak kada imaju anksioznost zato što ih trbuh zaista i boli. To je način na koji se anksioznost i stres mogu manifestirati. Ovi su simptomi način na koji vam tijelo govori da postoji prijetnja s kojom se morate suočiti. I dok djeca možda ne mogu razumjeti što im se događa, emocionalno, oni svojim roditeljima govore ono što osjete fizički.

Postoje i drugi znakovi da vaše dijete možda ima anksioznost

-Teški su sami sebi.Oni teže prema perfekcionizmu i ako pomisle da nešto ne mogu napraviti dobro, obraćaju se roditeljima za pomoć. Također se mogu i često ispričavati i tražiti vaše odobrenje i potvrdu.

-Nisu gladni jer anksioznost usporava probavu.

-Mogu se osjećati umorno, ali imat će poteškoća zaspati.

-Ako imaju glavobolju, vrućina im je, teško dišu, imaju bol u grudima, vrtoglavicu i hladno im je – sve to mogu biti pokazatelji napada anksioznosti.

-Mogu biti razdražljivi, plačljivi i pokazivati bijes

-Odbijaju ići u školu ili se družiti sa svojim vršnjacima

-Mogu biti nemirni i ne mogu se usredotočiti ni na šta

-Stalno su zabrinuti. Postavljaju pitanja poput "Šta ako…?" i brinu se o stvarima koje su daleko u budućnosti. Također, mogu imati određene strahove od neke nesreće koja bi se mogla dogoditi ili od gubitka roditelja.

-Mogu biti osjetljivi i shvatati stvari lično

-Nametljivi su i ne vole da ih ostavljate same

Stvari koje mogu uzrokovati anksioznost

Tipično je za djecu uzrasta između 6 mjeseci i 3 godine da imaju tzv. "separacijsku" anksioznost. Mogu početi plakati kada roditelji odu negdje, tako da im ostanak u školi teško pada.

Djeca predškolskog uzrasta također mogu osjetiti određene strahove, kao što su strah od životinja, kukaca, prirodnih katastrofa, krvi i mraka. Druge situacije koje mogu uzrokovati anksioznost kod djece su društvene interakcije, prebacivanje u novu školu ili stres pred test ili ispit.