{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zdravoj ishrani se uči još u djetinjstvu

S
26.7.2011. u 10:54
3
0
Zdravoj ishrani se uči još u djetinjstvu
3
Zdravoj ishrani se uči još u djetinjstvu
Bebe koje su naviknute na hranu skuhanu kod kuće i u kasnijoj životnoj dobi češće će jesti voće i povrće.
Djeca još od djetinjstva razvijaju naviku da konzumiraju kaše i obroke skuhane kući, što im omogućava da se kasnije zdravije hrane.

Eksperti Univerziteta De Montfort u Leicesteru i univerziteta u Bristolu i Briminghamu analizirali su podatke o 7.866 majki djece rođene 1991. i 1992. godine. Pokazalo se da su djeca onih koje su barem šest mjeseci kuhale kod kuće do sedme godine više jela voće i povrće.

U žurnalu Public Health Nutrition objavljeno je da ovi pronalasci dokazuju koliko je važno rano početi svakodnevno uvoditi zdravu hranu u ishranu djeteta jer ona danas ne konzumiraju dnevno preporučene doze voća i povrća. To se dešava jer i same majke ne jedu dovoljno zdrave hrane.

Među idejama kako privoliti dijete da jede voće i povrće stoji i da ga treba servirati tako da izgleda kreativno i primamljujuće. Majke koje brinu o tome kako će se hraniti njihova djeca od rane dobi će početi razmišljati o ovome, a zdravstveni radnici trebaju ohrabrivati roditelje da što više kuhaju i što manje koriste kupovnu hranu, stoji u zaključku studije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: