Bebe
0

Prelazak na čvrstu hranu ne utječe na kilažu dojenčadi

Sarajevo-x.com
Dojenčad koja su počela jesti čvrstu hranu prije nego su napunila četri mjeseca u prvoj godini dobijaju više na težini od onih koji čvrstu hranu počnu jesti kasnije, pokazala je nedavna studija.

Međutim, ove su promjene vidljive samo u prvoj godini, vrijeme kada je bebi prvi put data čvrsta hrana ne utječe na kasniji razvoj.

"Ne radi se o tome koliko brzo bebe rastu, nego da li zbog početaka u ishrani mogu biti gojaznija", rekao je dr. Berthold Koletzko, jedan od autora studije nutricionizma na Dr. Von Hauner dječijoj Klinici u Minhenu u Njemačkoj.

Istraživači su pratili ishranu oko 700 dojenčadi u Evropi tokom dvije godine. Utvrđeno je da postoje razlike u težini beba zavisno od toga kada počnu jesti čvrstu hranu, ali da to nema utjecaja nakon prve godine života. Nakon dvije godine posmatranja ustanovljeno je da nema znatne razlike u kilaži i dužini među bebama. Bitno je napomenuti da je istraživanje obavljeno u razvijenim evropskim zemljama gdje djeca obično ranije počinju jesti čvrstu hranu ranije.

Dječija gojaznost se u posljednjoj deceniji utrostručila. Samo u Sjedinjenim Američkim Državama prema posljednjim dostupnim podacima iz 2008. godine, postojalo je 12,5 miliona gojazne djece.

Svi naučnici se slažu da bebe trebaju preći na čvrstu hranu onda kada se usprave da sjede i pokažu interes za ono što njihovi roditelji jedu, tako što će primicati rukice ustima. Ovo je značajna komunikacija između roditelja i djece, koja, u nemogućnosti da se verbalno izraze, tako daju određene signale roditeljima.