Objašnjenja ljekara
11

Zbog ovih simptoma koji se javljaju kod djece, roditelji se često brinu, a nema potrebe

DP
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Problemi koje i sami možemo imati, kod mališana često nam djeluju puno ozbiljnije nego što to zapravo jesu.

Normalno je da se zabrinete za svoje dijete kada se ne osjeća dobro. Najvažnije je da dobro obratite pažnju na njihove simptome i zaključite je li zaista nešto ozbiljno u pitanju ili je situacija, ipak, benigna, piše Bright Side.

Povraćanje

Ovo je nešto što se često događa i uglavnom nema nikakve veze s nekim ozbiljnim problemom. Vaše dijete, najvjerojatnije, jede previše ili ima prehladu. Roditelji često paničare, ali iako je ovo gadno i djeluje strašno, nije veliki problem.

Doktori preporučuju da dajete što više tekućine djetetu i osigurate da ima dovoljno svježeg zraka, kao i da im zagrijete trbuh.

Začepljen nos

Ovo je još jedan problem koji se često događa. Djeca, u prosjeku, obole šest do osam puta godišnje od infekcije gornjih dišnih puteva. Međutim, roditelji se boje kada njihova beba ili malo dijete imaju začepljen nos, što im otežava disanje, naročito noću.

Doktori nas podsjećaju na to da se ovo može lako liječiti, kod kuće. Preporučuju upotrebu fizioloških kapi i luka kako bi se isušila sluznica.

Bolovi u trbuhu

Bolovi u trbuhu su, također, česta pojava i obično se događa kada se dijete prejede ili pojede hranu koja nije dobra za njegov želudac. Iako može djelovati zastrašujuće, ne zahtijeva odlazak liječniku sve dok ne počne sprječavati vaše dijete da normalno obavlja svakodnevne aktivnosti.

Najnovija istraživanja došla su do zaključka da mlađa djeca mogu govoriti da ih boli trbuh kada osjećaju stres ili anksioznost, tako da ne bi bilo loše da porazgovarate s njima kada vam se požale.

Dijareja

Često se događa da se djeci pokvari želudac, a s time često dolazi i dijareja. Ona, svakako, nije zabavna i ne vole je ni djeca ni roditelji, ali nije ni razlog za posjet liječniku. Kako doktori tvrde, najvažnija je stvar da djetetu dajete dosta tekućine i laganu hranu.

To može uključivati: banane, jabuke, hljeb itd. Grijte im trbuščiće i ne brinite se čak i ako potraje nekoliko dana. Sve dok ne dehidriraju, dobro je.

Glavobolja

Glavobolja se javlja kod djece, jednako kao što se javlja i kod odraslih. Ipak, ona uglavnom nije rezultat nečega ozbiljnog. Kako ljekari kažu, to je najčešće posljedica toga što vaše dijete zaboravlja piti vodu, previše skače ili se stresira oko domaćeg zadatka.

Kako biste pomogli svom djetetu, osigurajte da pije dovoljno vode i da ima priliku opustiti se. Doktori često preporučuju da se djeca odmore kada imaju glavobolju.

Temperatura

Temperatura može biti znak da vašem djetetu rastu zubi, ima problema sa želucem ili se prehladilo. Ozbiljnost situacije ovisi o temperaturi.  Ako ne prelazi 39 stupnjeva celzija, možete ih liječiti kod kuće. Doktori skreću pažnju da je važno da roditelji zapamte da je temperatura samo dio odbrambenog sistema tijela i da, u većini slučajeva, nije previše ozbiljna.

Letargija

Nešto što redovito brine roditelje je kada se njihova djeca ponašaju drugačije, osobito, kada gube energiju. Međutim, ljekari imaju jednostavno objašnjenje za ovo: vaše dijete, vjerojatno, samo raste.

Dok prolaze kroz fazu odrastanja, djeca mogu više spavati i biti lijena. Sve dok se tako ne ponašaju duže razdoblje i dok imaju razdoblja sreće i energičnosti između loših razdoblja, to je potpuno normalno.

Modrice

Djeca često padaju i dobivaju modrice, to je samo posljedica žestoke igre. Doktori kažu da nema razloga za brigu, sve dok modrice nisu ekstremne. Liječenje nije potrebno jer modrice uglavnom nestaju u roku od nekoliko dana.

Više spavanja

Roditelji su uvjereni da je njihovoj djeci potrebno više sna od onoga koliko imaju, ali ipak nisu sigurni koliko više. Doktori objašnjavaju da je djeci, uzrasta jedne do dvije godine, potrebno oko 11-14 sati sna, sa spavanjima koje imaju tokom dana.

Međutim, djeca uzrasta između tri i pet godina, trebala bi spavati oko 13-14 sati tokom noći, bez spavanja tokom dana. To je nešto što katkad zabrinjava roditelje, ali je potpuno normalno.

Upala grla

Upala je grla bolna, ali u većini slučajeva nije razlog za brigu. Uglavnom je simptom prehlade, gripe ili virusa i proći će za desetak dana. Topao čaj od nane može pomoći vašim mališanima da im grlo brzo ozdravi.

Kašalj

Kašalj je još jedan primjer nečega što zvuči strašno, ali obično nije ozbiljno. To je čest simptom virusa i antibiotici nisu potrebni. Doktori preporučuju primjenu kućnih lijekova i izbjegavanje hrane i pića koji bi mogli dodatno iziritirati grlo.

Osip

Kod beba i male djece, osipi su čest slučaj. Osipi od pelena i po licu su bezopasni i mogu se liječiti kod kuće. Sudeći prema liječnicima, trebali biste osigurati da je pelena vašeg djeteta suh većinu vremena, da su mu ruke čiste, a koža zaštićena.

Posjeta ljekaru nije potrebna, osim ako osip ne izaziva bol.

Zatvor

Slično dijareji i bolu u trbuhu, zatvor se može dogoditi zbog nečega što je vaše dijete pojelo, a što mu ne odgovara. Doktori preporučuju da dajete djetetu dosta tekućine i pričekate oko sedam dana. Nakon toga, ako zatvor ne prođe, trebali biste posjetiti ljekara kako bi vidio što može pomoći vašem djetetu.