|

Zašto nikada ne biste trebali pitati parove zbog čega nemaju djecu

Zašto nikada ne biste trebali pitati parove zbog čega nemaju djecu
19
D
DP
28.2.2020. u 22:58
15
komentara
19

dijeljenja
Zašto nikada ne biste trebali pitati parove zbog čega nemaju djecu Ilustracija: Shutterstock
Kada se sjetite da pitate parove zbog čega još nemaju djecu neka vam uvijek bude u mislima činjenica da ne znate kroz šta prolazi osoba u svoja četiri zida. Izbjegavajte pitanja zbog kojih neko može otići u krevet uplakan.
Otprilike 50 miliona parova širom svijeta ima problem sa začećem i bore se dobiti dijete. Kada nekoga pitate zašto nema djecu, ne samo da ispadate bezobzirni, već narušavate njihovu privatnost, prenosi Bright Side.

Samo zato što ste vi dobili dijete u 25. godini, ne znači da svi moraju

Jedan od najčešćih mitova o trudnoći je da žene koje imaju više od 35 godina ne mogu ostati trudne. I da, ako su dovoljno sretne da ipak zatrudne, njihova beba neće biti zdrava. U stvarnosti su stvari malo drugačije. Žena sve dok ima jajne stanice, može začeti i njena beba se može roditi potpuno zdrava.

Rizici po bebino zdravlje postoje i kada dijete rodite mladi. Nakon tridesete rizik se povećava za svega pet posto. Najbolje vrijeme za imati dijete je kada odlučite da ste spremni za to, a ne kada društvo to očekuje od vas.

Otprilike 50 miliona parova širom svijeta ne može dobiti dijete

Prema istraživanjima, oko 15 posto svjetske populacije je neplodno i taj broj se samo povećava. Stopa pobačaja također je narasla. Istraživanje tvrdi da se danas većina trudnoća završava nesretnim pobačajima, zbog kojih budući roditelji upadaju u depresiju. Bez obzira na to što ne mislite loše kada pitate nekoga kada će imati dijete, postoji mogućnost da će ih vaše pitanje povrijediti.

Postoje i drugi faktori koji utječu na to zašto par nema dijete

Neplodnost je jedan od glavnih razloga zbog kojih parovi nemaju djece, ali postoje i drugi faktori koje parovi uzimaju u obzir, prije nego se odluče imati dijete. Razlozi, Finansijska situacija, da li je njihova veza dovoljno jaka, njihovo zdravlje, karijera i slično.

Kada odlučite da želite imati dijete i da imate vremena pravilno se brinuti o njemu, tada biste trebali raditi na tome.

Nema potrebe podsjećati žene da im otkucava biološki sat, svjesne su toga

Postoji čudna stigma oko žena koje dobiju dijete nakon 35. godine, koja treba prestati. Kada je Cameron Diaz objavila da je trudna u 47. godini, komentari internet zajednice su bili negativni. Ako žena ne može zatrudniti prirodnim putem, nema ništa loše u pokušavanju dobivanja djeteta na druge načine. Nema potrebe žene podsjećati na njihov biološki sat, one su ga potpuno svjesne.

Neki ljudi jednostavne ne žele djecu i to je uredu

Kao što je normalno da neko ima dijete, trebalo bi biti normalno i kada se neko ne želi ostvariti u ulozi roditelja. Zapitkivanje parova zašto nemaju djecu i konstatiranje da će žaliti zbog toga kasnije u životu, je pogrešno. Morate razumjeti da kao što vi imate svoje mišljenje, tako oni imaju svoje i zato im prestanite nametati vaše poglede na svijet.

Nikada ne znate kroz šta drugi prolaze, budite ljubazni

Da zaključimo, nikada ne biste trebali pitati ljude zašto nemaju dijete ili kada će ga dobiti. Par bi mogao imati problema u vezi, boriti se s neplodnošću ili  jednostavno ne želi dijete iz ličnih razloga. Nikada ne znate kroz šta prolazi osoba u svoja četiri zida. Izbjegavajte pitanja zbog kojih neko može otići u krevet uplakan. Budite razumni i ljubazni.
Prijavi grešku


Komentari (15)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...