Zanimljivo obrazloženje
23

Zašto bi svaki roditelj trebao imati crveni peškir ili krpu u blizini kutije za prvu pomoć?

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Medicinska sestra Sarah Hunstead koja radi na pedijatrijskom odjelu u zdravstvenoj instituciji CPR Kids otkrila je zašto bi svaki roditelj trebao imati crveni peškir ili krpu u blizini kutije za prvu pomoć.

Naime, ova medicinska sestra iz Australije ističe kako će crveni peškir ili neka druga tkanina u crvenoj boji bolje prikriti krv i smanjiti strah kod djece koja se plaše krvi.

"Ako vi ili vaše dijete ne volite prizor krvi ili ako vaše dijete potpuno poludi čak i od jedne kapi krvi, crvena tkanina je neophodna", objasnila je.

Ona je na Instagram profilu CPR Kids pokazala kako to izgleda da lažnu krv stavite na bijeli i crveni peškir. Kašičica lažne krvi na tamnijem peškiru izgleda kao bilo koja tečnost, dok je na bijelom peškiru crvena.

Mnogi ljudi se odlučuju za bijelu tkaninu u svojim priborima za prvu pomoć kako bi pritisnuli rane ili očistili krvarenje iz nosa, ali ne razmišljaju da bi zapravo crvena boja bila mnogo bolji izbor.

Hunstead je rekla da bi roditeljima djece koja ne mogu podnijeti pogled na krv bilo bolje da koriste crvenu tkaninu kako bi ih to smirilo u stresnoj situaciji.

"Mogu pomoći kod straha i tjeskobe koje neka djeca, ali i odrasle osobe dobiju kad vide krv, što pomaže u lakšem suočavanju s krvarenjem iz nosa ili posjekotinama", istakla je.

Ona je dodala ako roditelji ne mogu pronaći crvenu tkaninu, mogu koristiti i tamnije tkanine u crnoj ili tamnoplavoj boji.