Divan gest
23

Volonterke svakodnevno odlaze u bolnicu i maze bebe koje nemaju nikoga

Klix.ba
Bess Jensen
Bess Jensen
Bess Jensen s još četiri žene svakodnevno posjećuje Lincoln's Madonna Rehabilitation bolnicu u Nebraski kako bi pružila nježnost i ljubav djeci koja nemaju nikoga.

Bess je počela volontirati nakon što je otišla u penziju i u početku je to bio način da ostane aktivna, ali vremenom je počela igrati ključnu ulogu u mnogim mladim životima. Bebe o kojima se brine iz raznih razloga nisu sa svojim roditeljima. Neke od njih su žrtve nasilja, ali svaka od njih treba ljubav.

"Kad god imamo bebu koja je pod zaštitom ili roditelji nisu uz nju, mi dođemo i ljuljamo je. Znaju nas sve. Kad uzmem bebu ona prepoznaje moj glas i dodir. Ušuška se u našem naručju i ljuljam je. Obično ih mi uspavljujemo", kazala je Bess za CNN.

Kako bi se osiguralo da sve bebe dobiju ljubavi i utjehu, volonterke rade u smjenama.

"Ove bebe često ne mogu dobiti taj dodir i nježnost koja im je potrebna. Mi dolazimo i pružamo im ono što im treba", rekla je Sandy Ludwig.

Osoblju bolnice je drago što imaju pomoć.

"Volonteri su dobrodošli i sestre ih trebaju. Medicinske sestre bi voljele raditi isto, ali nisu u mogućnosti jer moraju raditi svoj posao", kazala je koordinatorica volontera Marla Buresh.

Najteži posao za volonterke je kontrolisanje osjećaja prema svakom djetetu. Volonterka Carole Johnson kaže da je svaki rastanak srceparajući.

"Kad uđete ujutro i vidite ta mala lica znate da ste učinili nešto dobro", ističe Carole.