Stanje zvano enkopreza
2

Voljno ili nevoljno ispuštanje stolice u ranoj fazi djetinjstva je fiziološka pojava

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Enkopreza kod djece je stanje kada dolazi do voljnog ili nevoljnog ispuštanja stolice na neprikladnim mjestima i to dugo nakon što su djeca naučena na tutu ili WC šolju, prenosi Health24.

Prema podacima Pedijatrijske klinike u Cincinnatiju, to da se djeca unerede je uobičajeno, a najmanje jedno od 100 djece pokazuje simptome enkopreze. Ovo stanje se opisuje kao voljno ili nevoljno ispuštanje stolice, ali u neprikladnom vremenu i na neprikladnom mjestu. Zbog činjenice da je pražnjenje crijeva fiziološka pojava, ljekari enkoprezu još uvijek ne tretiraju kao medicinski poremećaj.

Enkopreza se često razlikuje od inkontinencije crijeva ili bilo koje druge bolesti probavnog trakta. Naime, u ovom slučaju može doći do nekontroliranog curenja tekućine ili fekalnog sadržaja, što dovodi do prljanja donjeg veša, a to djeca najčešće kriju iz straha ili sramote.

Međutim, važno je ukazati na to da ovaj simptom gotovo uvijek govori da dijete i roditelji trebaju procjenu i pomoć dječijeg kliničkog psihologa. To može uključivati ​​bihevioralnu i individualnu psihoterapiju, roditeljsko savjetovanje te porodičnu terapiju. Djeca s enkoprezom dobro reagiraju na pravilan program obuke, toplinu i ohrabrenje.

Iako je to uglavnom psihološki problem, postoje i biološki razlozi enkopreze koji mogu dovesti do nenamjernog pražnjenja crijeva ili inkontinencije fekalija kod djece. Ovo uključuje problem hronično aktivnih crijeva koja sprečavaju dijete da ima normalnu stolicu, a tu se ubrajaju i neki drugi faktori među kojima se izdvaja povreda kičmene moždine ili oštećenje crijeva.

No, valja istaći da postoje i mnogi drugi faktori koji dovode do enkopreze, uključujući neadekvatnu obuku djeteta kada je riječ o odlasku u toalet ili čak teške emocionalne poremećaje. Također, ovo stanje može odražavati i loš odnos između roditelja i djeteta ili je povezano s drugim psihijatrijskim problemima. U sporadičnim slučajevima ovo stanje uzrokuje i seksualno zlostavljanje.

Kako biste zajedno sa svojim djetetom prevazišli ovaj problem, pažljivo nadgledajte ponašanje crijeva vašeg djeteta kako biste utvrdili da li postoji određeno vrijeme kada se dešava enkopreza, nikada nemojte sramotiti ili prekoravati vaše dijete kada se desi enkopreza, podstičite zdravu ishranu s puno svježeg voća i povrća, a u krajnjem slučaju razmotrite sastanak s dječijim psihologom kako biste utvrdili da li postoji razlog za nastanak enkopreze.