Bebe
0

Više majčinske ljubavi za kvalitetniji mentalni razvoj

Sarajevo-x.com
Ako vas je majka obasipala nježnošću dok ste bili dijete, veće su šanse da ćete se lakše nositi sa stresom i poteškoćama u odraslom životu, dokazali su naučnici.

Rezultati istraživanja, u kojem je učestvovalo 500 ljudi od ranog djetinjstva do odraslog doba, pokazuju da zagrljaji, poljupci i ostali načini pokazivanja majčinske ljubavi kojima ste bili izloženi kao dijete stvaraju emocionalnu izdržljivost u odrasloj dobi.

Žurnal epidemiologije i javnog zdravlja proveo je istraživanje na Rhode Islandu u SAD-u, te zaključio da je čvrsta veza između majke i djeteta ključna za kasniju emocionalnu stabilnost, piše BBC.

Stručnjaci kažu da je važno znati kada je dosta. Pretjerana majčinska briga mogla bi biti uzrok neugodnom ponašanju, posebno kada djeca odrastu.

Ako se dijetu poklonja više majčinske pažnje, ono ima i veću šansu da osigura lakše povezivanje s drugim ljudima, kažu autori studije na čijem je čelu dr. Joanna Maselko.

Psiholozi koji su uključeni u studiju ocijenjivali su kvalitetu interakcije između majke i njene osmomjesečne kćerke u sklopu svakodnevne provjere djetetove rutine.

Ocijenjivali su koliko dobro majka odgovara na djetetove emocionalne potrebe. Trideset godina kasnije istraživači su zamolili, sada već odrasle ljude, da učestvuju u ispitivanju o njihovom ukupnom psihičkom stanju i emocijama.

U sklopu kasnijeg istraživanja sada već odrasla djeca pitana su da li su im njihove majke davale dovoljno ljubavi kada su bili mali. Mogućnost odgovora išla je od "potpuno tačno" do "potpuno netačno".

Rezultati su otkrili da djeca kojoj su u djetinjstvu poklanjali puno ljubavi lakše izlazila na kraj sa svim vrstama stresa.

Djeca majki koje su bile toplije prema njima lakše su se borila protiv tjeskobe od druge djece.

"Nevjerovatno je da nivo majčinske topline prema djeci ima povezanost sa nevoljama kod odraslih trideset godina kasnije", istaknuto je.

Naučnici su izjavili da je istraživanje samo pomoglo ushvatanju da je odnos prema djetetu u njegovim najranijim godinama bitan za kasnije razvijanje ličnosti ali se ne može isključiti uticaj drugih faktora kao što je osobnost djeteta, odgoj i škola.

Psihologinja, pisac i tutorica na Newham koledžu u Cambridgeu, dr. Terri Apter, ispitivala je rezultate odnosa između majke i djeteta.

"Ono što je zaista potrebno djeci je odgovornost ali i ljubav, tj. majka koja je emocionalno vezana za svoju bebu", rekla je.

"Bebe nisu sposobne da regulišu svoje emocije. One uče tako što ih majka umiri kada su pod stresom. Odgovorna majka će shvatiti kada je djetetu bilo dosta pažnje" dodala je Apter.