Ponudite im više opcija
7

Vaša djeca se više vole igrati s kućanskim predmetima? Evo zašto je to poželjno

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Vrlo često kada djeca dobiju neki poklon više se zabave kutijom ili vrećicom nego igračkom koja se nalazi u njoj. To nije ništa neoubičajeno, a jedno naučno istraživanje potvrdilo je da je igra s kućanskim predmetima poželjna kod male djece.
Doktorica profesorica primijenjene psihologije na jednom univerzitetu u New Yorku i autorica ove zanimljive studije Catherine Tamis-LeMonda otkrila je da se djeca jednako rado igraju s kutijama i drugim predmetima kao i sa igračkama.

Za bebe koje su bile uključene u ovu studiju, igra je uključivala istraživanje svakodnevnice kao što su otvaranje i zatvaranje vrata ormara, pražnjenje ladica suđa, igranje s daljinskim upravljačem i guranje stolica.

Istraživači su otkrili da se dojenčad u dobi od 23 mjeseca i mlađa spontano igraju s predmetima u svom kućnom okruženju kako bi potaknula njihovo razumijevanje sebe i svoje okoline.

Također, istraživanje je pokazalo da to poboljšava njihov kognitivni razvoj, motoriku i razumijevanje jezika, a podržava i njihovo emocionalno blagostanje. Kontakt s predmetima različitih veličina uči dijete da pravilno drži predmete što će u procesu odrastanja biti vrlo značajno.

Zbog toga nije loše da pored standardnih igračaka, svom djetetu ponudite predmete različitih veličina, tekstura i slično, kako bi se razvijale njihove kognitivne sposobnosti. Kod ovakvih igara, važno je obratiti pažnju na sigurnost predmeta kako se djeca ne bi ozlijedila ili ugušila.