Dostignuće naučnika iz Japana
0

Uređaj pomoću kojeg ćete znati zašto vaša beba plače

Sarajevo-x.com
Naučnici izrađuju uređaj pomoću kojeg će roditelji moći 'dešifrirati' zbog čega njihova djeca plaču. Zahvaljujući tom uređaju roditelji će znati da li je njihovo dijete gladno, ili možda bolesno.

Sve do sada ovakav uređaj se smatrao fikcijom, no zahvaljujući japanskim naučnicima koji su stvorili računarski program koji analizira razloge plača bebe, roditelji će znati da li njihovo dijete plače zbog toga što je mokro, gladno, žedno ili zbog toga što ga nešto boli.

"Kao što i sami roditelji znaju, bebe imaju veoma 'bučnu' metodu iskazivanja emocija – plakanje. Nažalost, priručnik za roditelje ne može pomoći da se utvrdi razlog plača djeteta. Razvili smo uređaj koji klasificira emocije djeteta, mada su i tu sadržane samo određene emocije bazirane na zvučnom spektru bebinog plača“, kazao je portparol Međunarodnog Univerziteta Hiroshima.

Inače, korisnici iPhonea imaju ugrađen 'prevodilac plača bebe' kojeg je razvio jedan španski pedijatar. On tvrdi kako je 'prevodilac' 96 posto tačan, međutim roditelji koji ga koriste tvrde kako nisu u potpunosti zadovoljni, objavio je Daily Mail.