Osvojila mnoge nagrade
68

Umorni otac osmislio revolucionarnu bočicu za hranjenje beba

Klix.ba
Foto: CNN
Foto: CNN
Bila je noć kada je Ayal Lanternari požurio zagrijati hladno mlijeko za svoju tromjesečnu bebu. Njegov sin Daniel bio je gladan, a Lanternari nije mogao učiniti ništa kako bi ubrzao taj proces.

Jedini siguran način zagrijavanja hladnog ili zamrznutog majčinog mlijeka jeste stavljanje pod mlaz tople vode ili u zdjelu s toplom vodom - proces koji može trajati 10 minuta ili više.

"Majčino mlijeko ne možete grijati u mikrovalnoj pećnici, niti na šporetu, jer ćete tako uništiti hranjive tvari i imunološko svojstvo mlijeka", kaže Lanternari koji je po struci biomedicinski inžinjer.

Kao i većina novih roditelja bio je umoran i frustriran i mislio je da mora postojati bolji način. Tada je došao na ideju.

U glavi je dizajnirao bočicu u kojoj je moguće brže zagrijavanje mlijeka bez uništavanja hranjivih tvari.

"Pomislio sam šta ako dizajniram baby bocicu koja 'dijeli' majčino mlijeko u tanje slojeve, time će se proširiti središnji prostor dozvoljavajući da se mlijeko ugrije brže, a da ne ugrozi nutritivne vrijednosti", rekao je Lanternari.

Istog tog dana Lanternari je nazvao svog najboljeg prijatelja Asafa Kehata i ispričao mu o ovoj ideji.

"Moja prva reakcija bila je da je to tako jednostavno i genijalno. To je bilo očigledno rješenje. Istraživao sam tržište bočica za bebe i nisam mogao naći ništa slično tome što je Ayal smislio", kazao je Kehat koji je također biomedicinski inžinjer.

Foto: CNN
Foto: CNN

Njih dvojica su se udružili i od 2013. godine radili na istraživanju i razvoju, testirajući svoju bočicu sa stotinama roditelja, dojenčadi, savjetnicima za laktaciju i pedijatrima.

"To nije bio samo još jedan proizvod. Bebe su ga koristile. Stoga smo morali biti vrlo oprezni", rekao je Kehat.

Osim učinkovitosti, boca je imala moderan i elegantan izgled te su je bebe mogle bez problema držati.

Testiranje je pokazalo da je njihova boca smanjila vrijeme zagrijavanja mlijeka za više od pola pa umjesto deset minuta sada mlijeko možete zagrijati za samo od tri do pet minuta.

Ova revolucionarna bočica za sada se prodaje veoma dobro, a zajednička kompanija Lanternarija i Kehata Nanobébé trenutno zapošljava 30 ljudi.

Bočica je osvojila mnoge industrijske nagrade, uključujući Toys, Tots, Pets & Mom Best of Baby Award za 2018. godinu.