Savjeti pedijatra
17

U kojem dobu se bebe počinju smijati i kako im je najlakše izmamiti osmijeh na lice

L. K.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Roditelji novorođenčadi jedva čekaju da im njihova beba uputi prvi osmijeh, pa se trude da je zabave i animiraju kako bi dobili željenu reakciju. Ako i vi spadate u ovu grupu roditelja, zanimat će vas nekoliko činjenica koje su za stranicu Today ispričali pedijatri.

Eksperti kažu kako se bebe počinju smješkati sa tri mjeseca, dok već sa šest možete čuti glasniji smijeh. Međutim, važne stvari koje dolaze prije prvog osmijeha su i kontakt očima, kao i manji zvukovi koje beba proizvodi.

Pedijatri savjetuju da se potrudite ostvariti što je moguće više direktnog kontakta sa vašom bebom. Dakle, izbjegavajte crtane filmove i slične stvari i pokušajte ih zabaviti mimikom i igricama. Unesite se u igru ekspresije, animiranja i imitacije. Ne izbjegavajte biti glasniji, smijati se i oklijevati sa glumom.

"Ne znam zašto neki ljudi ne žele pričati kao beba sa svojom bebom, to je sasvim normalno i preporučljivo. Tepajte im!", rekla je pedijatrica Jennifer Cross.

Cross također savjetuje da, ako do četvrtog ili petog mjeseca niste vidjeli da se vaša beba smije, s vašim mališanom odete pedijatru na pregled. Osim fizičkih, postoje neke osnovne stvari koje beba mora savladati i raditi kako bi se razvila na psihičkom polju.