Bebe
67

U BiH još uvijek mali broj muškaraca uzima porodiljsko odsustvo

Piše: A. Dž.
U bosanskohercegovačkom društvu, u kojem se poslovi još uvijek strogo dijele na ženske i muške, ne gleda se blagonaklono prema očevima koji odluče uzeti porodiljsko odsustvo.

Mnogi muškarci i ne znaju da im zakon omogućava da upravo oni budu ti koji će biti uz svoje dijete u prvim mjesecima života, mijenjati pelene, hraniti ih, voditi u šetnju i tako omogućiti svojoj supruzi da nastavi karijeru.

No, i oni koji znaju, na takav se potez rijetko i odlučuju, što zbog predrasuda okoline, to zbog nerazumijevanja poslodavaca.

Najljepši period života

Naš sagovornik iz Sarajeva, koji je želio ostati anoniman, nije se na to obazirao. Protekla tri mjeseca proveo je sa svojom djevojčicom, a kako kaže u razgovoru za portal Klix.ba, bio je to najljepši period u njegovom životu.

"Odmorio sam se i fizički i psihički", kaže uz smijeh, te dodaje da oko djeteta ima dosta posla i da sve zavisi od dobre organizacije.

Na roditeljsko odsustvo odlučio se nakon što se supruga morala vratiti na posao.

"Poslodavac je tražio od nje da se na posao vrati nakon dva mjeseca, ona je nakon toga uzela šest mjeseci neplaćeno, ali nakon što je istekao i taj period, počela je raditi i ja sam odlučio da iskoristim svoje zakonsko pravo. Sretna okolnost je bila što radim u javnoj instituciji gdje se zakoni moraju poštivati", govori ovaj tata na porodiljskom odsustvu.

Kako kaže, kolege na poslu su ga čudno gledale, a i okolina je reagirala iznenađujuće.

"Malo muškaraca bi pristali na to oni ostanu s djetetom, jer smatraju da je odgoj djeteta ženski posao, ali ja ne mislim tako", dodaje naš sagovornik.

U RS samo 18 muškaraca iskoristilo svoje pravo

Prema podacima Javnog fonda za dječiju zaštitu RS prošle godine je u ovom entitetu porodiljsko odsustvo koristilo 18 očeva. No, kada se ima u vidu da je izdato oko 3.500 rješenja za korištenje porodiljskog odsustva, onda je jasno da je broj očeva koji koriste ovo pravo jako mali.

U skladu sa Zakonom o radu RS roditelji se mogu dogovoriti ko će koristiti odsustvo, s tim da prvih 60 dana od rođenja djeteta to obavezno bude majka, nakon čega brigu o djetetu može preuzeti otac, kažu iz Fonda.

U Federaciji BiH nema podataka koliko muškaraca koristi ovo pravo, no procjenjuje se da nije veći od broja u RS-u.

Norveška i Švedska blagonaklone

I dok se u našoj zemlji očevi koji žele provesti prve mjesece sa svojim djetetom moraju pravdati kako je to prirodno i normalno, u drugim zemljama se očevi na porodiljskom nagrađuju.

Norveška i Švedska su zemlje u kojima zakon očeve tretira jednako kao i majke, pa čak ih i podstiče da uzimaju porodiljsko odsustvo.

Tako u Norveškoj muškarac može podijeliti godinu dana porodiljskog sa suprugom, a za to vrijeme će primati 80 posto plaće. Osim toga, otac ima pravo provesti deset sedmica sa svojim djetetom neovisno da li supruga radi ili ne.

U Švedskoj čak 90 posto očeva uzima porodiljsko bolovanje, a kako i ne bi kada im se to upisuje u biografiju. Švedski poslodavci smatraju da je muškarac koji provede više od 60 dana sam s djetetom "idealan za rad pod pritiskom i stresom".

Očevi u Švedskoj od države dobijaju između 180 i 480 slobodnih radnih dana i 90 procenata plaće, kao i dodatni mjesec za uživanje s porodicom