BiH
29

Banja Luka: Osmomartovski marš pod sloganom "Sloboda rađanju"

Piše: G. D.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U Banjoj Luci je više udruženja organizovalo Osmomartovski marš pod sloganom ‪"Sloboda rađanju", sa željom da ukažu na specifičnosti savremenog položaja žena, sa naglaskom na porodilje, majke i žene sa invaliditetom.‬

"Transparentima skrećemo pažnju i na to kada se djeca rode u kakvoj državi se rađaju, kakvu vrstu posla će moći da dobiju. Podaci su alarmanti, porodilje su nezadovoljne stanjem, komunikacijom i ono što je činjenica da 60 posto žena ne bi rodilo ponovo u istom porodilištu. Cilj nam je da skrenemo pažnju na stanje u porodilištima i na lošu komunikaciju između medicinskog osoblja i porodilja. Jedan od dugoročnih ciljeva je proizvesti porodilišta u prijatelje majki. Sada je ono samo prijatelj beba", rekla je Irena Medar Tanjga.

Istraživanje koje je sprovedeno u okviru akcije "Sloboda rađanju", u kojem je učestvovalo 1.700 žena iz BiH, a koje je provedeno u februaru ove godine, pokazalo je da se 59 posto žena tokom porođaja u RS nije osjećalo sigurno i zaštićeno, u 84 posto slučajeva očevima nije bio dozvoljen ulazak u porođajnu salu, a 60 posto njih tvrdi da nije učestvovalo u odlukama o načinu porođaja.

"Zdravstvena zaštita žena koje rađaju u našim bolnicama je vrlo neujednačena. Tu mislim na porodiljske nadoknade koje se razlikuju od kantona do kantona i uslove u bolnicama koji su također različiti. Mislim i na neke pravce koji se tiču prisustva oca porođaju. Negdje je to dozvoljeno, a negdje nije. Negdje se plaća, negdje ne. Do nedavno prisustvo oca u banjalučkom porodilištu se naplaćivalo 500 maraka, a prije par dana je objavljena informacija da je ta odluka ukinuta i sada će se prisustvo oca plaćati 20 maraka, što će sasvim sigurno stimulisati očeve da prisustvuju porođaju što će pomoći ženama da porod prođe lakše", istakla je Dragana Dardić iz Helsinškog parlamenta građana Banja Luka.