Ne pravite ove greške
47

Toksičan odnos između roditelja ostavlja brojne negativne posljedice na dijete

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Djeca stres doživljavaju jednako kao i odrasli, a svađe roditelja ih posebno pogađaju jer su im direktno izloženi. Stručnjaci su za stranicu Bright Side opisali nekolicinu posljedica koje toksičan odnos roditelja može ostaviti na djetetu.

Vaši mališani ne mogu u potpunosti razumjeti svađu vas i vašeg partnera te postoji vrlo velika mogućnost da će se osjećati krivim za sve što se događa. Obratite pažnju na svoje riječi, postupke i način ophođenja prema djeci jer sve što uradite ostavlja trag na njima i oni se vrlo lako mogu upustiti u vjerovanje da su oni krivci za svađe, raskol u porodici ili u krajnjem slučaju - razvod.

Izdvojite vrijeme da sjednete s vašim djetetom i kroz razgovor mu objasnite da ono nema nikakve veze sa problemima vas i vašeg supružnika. Redovno obavljajte ovakve razgovore kako biste spriječili da se osjeća krivim.

Spriječite svaku mogućnost da vaše dijete pomisli da njegovi osjećaji nisu važni. Ne ignorišite ih, razgovarajte s njima, oni su veoma osjetljivi i željni su komunikacije s vama. Ako vaše dijete nije pričljivo, pokušajte kroz igru, glumu, crteže i slične stvari doprijeti do njega i objasniti mu da vam je stalo do njihovih osjećaja.

Roditelji koji se suočavaju s razvodom nerijetko prenose svoje emocije na djecu. Zatim se i djeca osjećaju depresivno i mrzovoljno. Maksimalno se potrudite da izbjegnete ovakve stvari tako što ćete se aktivirati kroz interesantne stvari. Naprimjer, počnite se baviti novim hobijem koji uključuje i vaše dijete, posjetite bazen ili igralište i bavite se stvarima koje vas čine sretnim. Ako ste vi sretni, biće sretno i vaše dijete.

Ako u odnosu vas i vašeg supruga/partnera postoji bilo kakav oblik omalovažavanja ili nasilja, morate biti svjesni da to sa sobom donosi indirektni udar na dijete. Djeca postaju žrtve i uče živjeti u toj ulozi, što im može predstavljati problem u kasnijim fazama života.

Dakle, sve svađe i nesuglasice rješavajte daleko od očiju djeteta. Budite zreli i igrajte u korist vašeg mališana koji zaista nije kriv za probleme koje imate vi i vaš partner.