Drugačije metode
14

Tibetanski odgoj djece ne podržava kažnjavanje, dijete treba biti kralj

Klix.ba
Fotografija: Shutterstock
Fotografija: Shutterstock
Mnogi tibetanske vještine smatraju korisnima u odgajanju kompletne i samostalne osobe, te smatraju da se dosta može naučiti od ovog mudrog naroda.

Osnovno pravilo jeste da se dijete ne smije ponižavati ni kažnjavati jer neki roditelji djecu tuku samo zato što im ona to ne mogu uzvratiti.

Prvi period traje do pete godine

Tibetanci naglašavaju da se prema djetetu treba odnositi kao prema kralju te da mu ništa ne treba braniti. Ukoliko počne raditi nešto opasno, potrudite se izgledati i zvučati uplašeno jer će dijete to savršeno dobro razumjeti.

Drugi period traje od pete do desete godine

U ovom periodu se prema djetetu treba odnositi "kao prema robu", te mu je potrebno postavljati zadatke i čekati da ih on izvrši. Možete ga kazniti za neuspjeh, ali nemojte to raditi fizički. Tibetanci ističu da se u ovom periodu posebno razvija intelekt. Nemojte se ustručavati da ga zasipate znanjem u ovom periodu života.

Treći period traje od desete do 15. godine

Kada dijete uđe u drugu deceniju svoj života, prema njemu se odnosite kao prema sebi jednakom. Savjetujte se sa njim o važnim pitanjima, potičite i ohrabrujte njegovu samostalnost. Ukoliko vam se nešto ne sviđa, usmjerite se na negativne posljedice te se trudite izbjeći direktne zabrane. U ovom periodu života se posebno formiraju samostalnost i neovisno mišljenje.

Posljednji period dolazi nakon 15. godine

Sada je već kasno za dalje odgajanje, te se preporučuje da samo ubirete plodove svog odgoja. Poštujte svoje dijete i slušajte šta vam govori.

Posljedice nepoštovanja ovih pravila su brojne. Ukoliko sputavate vaše dijete prije pete godine mogli biste mu ugušiti aktivnost, interes za život, poduzetnost i intelekt. On će se bez pogovora i razmišljanja pokoravati grubljoj sili i biće laka meta svim nasilnicima.

Ako mu nastavite neprestano ugađati nakon pete godine, dijete će ostati infantilno i nesposobno za rad ili bilo koji oblik duhovnih napora.

Nastavite li ga pretjerano štititi poslije desete godine, odgojit ćete nesigurno dijete koje je ovisno o samostalnijim prijateljima koji na njega ne moraju nužno vršiti dobar utjecaj. Ukoliko ga ne budete poštovali poslije 15. godine, ono vam to nikada neće oprostiti i otići će od kuće čim mu se za to ukaže prilika.