Bebe
67

Tata na porodiljskom bolovanju: Nije me sramota mijenjati pelene

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Poštar iz Bijeljine Dražen Bujak jedan je od 12 muškaraca u Republici Srpskoj koji koristi porodiljsko bolovanje kako bi njegovao kćerku Katarinu.

Draženova supruga Slađa vlasnica je pekarske radnje za proizvodnju kora i tjestenine i vratila se na posao dva mjeseca nakon rođenja trećeg djeteta.

"A, što ne bi moglo?“, odgovara Bujak šalom na pitanje da li muškarac može da se snađe u ulozi majke.

Dražen je rođeni Sarajlija, ima 40 godina, po zanimanju je tehničar elektronike, ali već 15 godina radi kao poštar.

"Ovo je moje četvrto dijete i ništa mi nije nepoznato ni teško. Nije me sramota da mijenjam pelene. Uživam da hranim i uspavljujem kćerkicu i divno se osjećam u ulozi roditelja, oca kao i majke“, kaže Bujak.

Prema podacima Fonda dječije zaštite Republike Srpske, ove godine je među 2.915 zahtjeva za korištenje porodiljskog bolovanja 12 zahtjeva muškaraca koji koriste ovo pravo umjesto supruga, od toga pet u Banjoj Luci.

Dva oca na porodiljskom su iz Gacka i po jedan iz Trebinja, Pala, Bosanskog Broda, Čelinca i Prnjavora.

Poslodavci kod kojih ovi muškarci koriste porodiljsko odsustvo su Rudnik i termoelektrana u Gacku, Hidroelektrana u Trebinju, Rafinerija u Bosanskom Brodu, Dom zdravlja na Palama, Srednja škola u Prnjavoru, Opština u Čelincu, a u Banjaluci MUP Republike Srpske, Fond PIO, "Jelšingrad“, AWG i mikrokreditna organizacija "Eki“.

Radno zakonodavstvo u Republici Srpskoj omogućilo je muškarcima da koriste porodiljsko odsustvo 2002. godine.

U 2011. godini na porodiljskom bolovanju bilo je 11 muškaraca u Republici Srpskoj, među 3.251 porodiljom.