Preporučeno vrijeme
28

Tabela s rasporedom spavanja djece izazvala rasprave na mrežama: Jesu li zahtjevi nerealni?

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Na Facebooku je nedavno ponovo podijeljena tabela koja otkriva koliko bi vaš mališan trebao spavati na osnovu njegovih godina, a koju je prvobitno objavila učiteljica iz SAD-a prije nekoliko godina.

Ako imate djecu, znat ćete koliko je teško ponekad ih smjestiti u krevet - posebno u ljetnim mjesecima. Učiteljica iz SAD-a izazvala je intenzivnu debatu nakon što je njen raspored spavanja djece ponovo podijeljen na mrežama te je izazvao brojne rasprave.

Stacy Karlsen, vaspitačica iz osnovne škole Wilson, izazvala je rasprave sa svojim strogim smjernicama - insistiranjem na tome da prosječan sedmogodišnjak bit u krevetu do 20:15. Desetogodišnjacima nije lakše, jer u krevet po ovom rasporedu trebaju ići oko 20:30, a da se bude u 6:30 sati.

Nakon što je podijelila sada viralnu objavu na Facebooku, rekla je za Fox6Now : "Za mene je bio šok što je objava toliko podijeljena. Nisam izmislila. Pronašla sam to i pomislila 'Wow, ovo je od velike pomoći'".

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Nakon što je prvobitno postavljena na Facebook stranicu škole, sada je podijeljena preko 340.000 sa hiljadama komentara. Iako niko ne može poreći važnost dobrog sna, mnogi roditelji nisu smatrali adekvatnim ovaj raspored spavanja.

"Ovo nije vojska i ako bih svoju djecu slao u krevet u 7 uveče, ona bi ustala u 4 ujutro. Ne, hvala", požalio se jedan od roditelja.

Također je tvrdio da će raspored ograničiti vrijeme koje može provesti sa svojim mališanima: "Plus, nikada ne bih uspijevao provesti vrijeme sa njima posle škole", napisao je.

"Žao mi je, ali ovaj grafikon je apsurdan. Ko stavlja svoje dijete u krevet u 6:45?", upitao je još jedan.

Drugi su također smatrali da je tako rano spavanje nemoguće sa tolikom količinom vannastavnih aktivnosti.

Ako se pitate kako bi raspored spavanja vašeg djeteta trebao izgledati, imajte na umu da on može varirati u zavisnosti od njegove rutine, doba godine i da li je spavalo.

Prema stručnjacima iz bolnice Great Ormond Street, djeci između 12 mjeseci i četiri godine potrebno je između 12 i 16 sati sna - uključujući drijemanje tokom dana. U međuvremenu, djeca starija od šest godina treba da imaju za cilj 9-12 sati zatvorenih očiju po noći. Kao i odrasli, tinejdžeri mogu izdržati nešto manje i trebali bi spavati između 8-10 sati po noći.