{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svjetska sedmica dojenja: Majke savjetuju majke

2.8.2013. u 10:41
0
8
Svjetska sedmica dojenja: Majke savjetuju majke
0
Svjetska sedmica dojenja: Majke savjetuju majke
WABA (World Aliance for Breastfeeding Action) i aktivisti iz više od 176 zemalja širom svijeta od 1. do 7. augusta obilježavaju ovogodišnju Svjetsku sedmicu dojenja sa temom "Podrška dojenju: Blizu majkama“, koja ovaj put naglašava savjetovanje o dojenju među majkama, po tzv. principu majka majci.
"Žene se često obraćaju drugim ženama sa kojima dijele životno iskustvo, naročito iskustva koja se odnose na roditeljstvo. Kad nova majka ima nekog ko je razumije i sa čijim se iskustvom može poistovijetiti, ona može uživati i bolje se nositi sa roditeljstvom. Majka savjetnica je neprocjenjiv partner majkama na njihovom putu kroz roditeljstvo, pomaže da se stekne samopouzdanje u njihovu sposobnost da doje", kaže Anne Batterjee iz La Leche League International i autorica teksta o ovoj temi u WBW Akcionom planu koji je izdala WABA.

Kontinuirana podrška za održanje dojenja može se osigurati na različite načine. Tradicionalno, ovakva se podrška pružala unutar porodice. Kako se društvo mijenjalo, posebno sa urbanizacijom, ukazala se potreba za podrškom majci iz šireg okruženja, bilo obučenih zdravstvenih radnika (npr. IBCLC savjetnice), bilo dula, savjetnica za laktaciju ili prijateljica koje su također majke, kao i očeva i partnera. Savjetovanje majka majci je isplativ način za povećanje stope isključivog i trajnijeg dojenja.

"Savjetovanje majka majci je isplativ način da se majkama osigura kvalifikovana pomoć i omogućava majkama da imaju više podrške od onog što im medicinski radnici mogu pružiti. Savjetnice po principu majka majci su najčešće žene iz zajednice koje su obučene da podržavaju dojenje i dojilje, bez obzira na njihovo profesionalno obrazovanje. Mogu biti dostupne blizu majčinog doma i mogu ponuditi i osigurati vitalnu dan za "danom pomoć majkama“ ističe predsjedavajuća WABA-e, dr. Felicity Savage.

Podrška majka majci u dojenju u našoj zemlji malo je poznata, a gotovo potpuno nepriznata od zvaničnih institucija koje se brinu o trudnicama, majkama i dojenčadi. Međutim, majke su u BiH, kao i u mnogim drugim zemljama, prevazišle inertnost zvaničnika i zdravstvenog sistema te se spontano "umrežile" u najčešće virtualne grupe međusobne podrške i pomoći. Malo je koji bh. roditeljski forum bez svoje zajednice, manje ili veće, majki dojilja koje međusobno komuniciraju, savjetuju jedna drugu i pružaju podršku.

Od 2009. godine u Sarajevu djeluju i mame savjetnice za dojenje Udruženja DjeCa, koje su samoinicijativno, uz svesrdnu pomoć Centra Fenix i IBCLC savjetnice Adise Hotić organizirale obuku o dojenju i pružanju podrške majkama dojiljama po principu majka majci. "Veoma nam je drago da je sve veći broj majki, a zahvaljujući internetu i u sve većem broju mjesta širom Bosne i Hercegovine, koje su se upoznale sa našim radom i nadamo se smatraju ga korisnim i od pomoći", ističe Lejla Kapidžiċ, voditeljica obuke za mame savjetnice za dojenje Udruženja DjeCa.

Bosna i Hercegovina svoju nacionalnu sedmicu dojenja obilježava u sklopu Sedmice djeteta u oktobru, pa mame savjetnice u saradnji sa ostalim udruženjima i organizacijama koje se bave promocijom i podrškom dojenju tada planiraju veće aktivnosti.

Donosimo osnovne ciljeve ovogodišnje Svjetske sedmice dojenja:

Privući pažnju na značaj podrške majka majci kod uspostave i održavanja dojenja.
Informisati ljude o veoma efikasnim prednostima savjetovanja među majkama i udružiti snage za proširenje programa za savjetovanje majka majci.
Ohrabriti savjetnike za dojenje, bez obzira na njihovo profesionalno usmjerenje, da istupe i obučavaju se za podršku majkama i bebama.
Identificirati kontakte za podršku majkama dojiljama u lokalnoj zajednici, kojima se žene mogu obratiti za podršku nakon poroda.
Pozvati vlade i institucije koje brinu o majkama i novorođenčadi globalno da se aktivno uključe u implementaciju deset koraka, a posebno desetog koraka, da bi se poboljšali trajanje i stopa isključivog dojenja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: