Bebe
0

Svaka druga beba ima ravan potiljak

Klix.ba
Skoro polovina beba od dva mjeseca ima spljoštenu glavicu, odnosno ravan potiljak. Međutim, to ne mora biti opasno po zdravlje.

Kako tvrde kanadski stručnjaci, uzrok ove pojave bi mogle biti promjene u navikama roditelja.

Ipak, spljoštena glavica može ostati trajan problem, tvrde naučnici i upozoravaju kako ova pojava može utjecati na psihičko zdravlje djece dok odrastaju.

Ova pojava zove se plagiocefalija i predstavlja blaži deformitet glave novorođenčeta. Može biti posljedica bebinog prolaska kroz porođajni kanal, ali i posljedica spavanja u istom položaju ili problema s vratnim mišićima.

Dr. Lisa Stellwagen s Univerziteta California kao razloge navodi pretjeranu upotrebu nosiljki i automobilskih sjedalica, te drugačije načine nošenja beba.

Pedijatri su početkom 1990-ih godina počeli savjetovati roditelje da svoje bebe stavljaju da spavaju na leđima, kako bi se spriječila pojava sindroma iznenadne smrti. Dr. Stellwagen kaže da je ova kampanja naišla na odličan uspjeh, te da nova otkrića ne trebaju obeshrabriti roditelje niti učiniti da oni prestanu slijediti te savjete.

Ipak, postoje stvari koje mogu učiniti, a to je koristiti automobilske sjedalice samo onda kada u njima prevoze dijete, zatim voditi računa o načinu nošenja bebe, te je, dok je budna, prebacivati da se igra na stomačiću.