Promjene raspoloženja
0

Stvari koje trudnice ne bi trebale raditi jer utječu na zdravlje njihove bebe

S.H.P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Neka istraživanja sugeriraju da depresija i anksioznost kod trudnica mogu povećati rizik od preranog rođenja i manje porođajne težine bebe. Međutim, postoje i neke druge stvari koje mogu utjecati na vašu bebu. Ovo su neke stvari koje trebate izbjegavati u toku trudnoće.

Svađa s partnerom može izazvati anksioznost i depresiju, a to u velikoj mjeri može utjecati na zdravlje bebe, posebno na njen imunološki sistem i mozak.

Osim toga, vikanje može biti loše za majku i dovesti do glavobolje, mučnine i problema sa spavanjem. Svađu bi trebalo izbjegavati i posvetiti se svom odmoru, spavanju, meditaciji i šetnji.

Konzumacija šećera

Neke studije su pokazale da su majke koje su tokom trudnoće konzumirale velike količine šećera dobile djecu koja su imala problema s vještinama učenja i pamćenja. Umjesto slatkiša, trudnice bi trebale jesti više voća i smanjiti konzumaciju gaziranih pića.

Promjene raspoloženja

Promjene raspoloženja tokom trudnoće su česte. Prvo se osjećate uzbuđeno, ali onda ste pod stresom ili ste preplavljene emocijama. Vjerovatno ćete se preispitivati hoćete li biti dobar roditelj ili možete li finansijski sve to ispratiti. Sve to može utjecati na raspoloženje. Šta bi trudnice trebale učiniti u ovim momentima? Naspavati se dovoljno, otići u šetnju, kino i meditirati.

Opuštanje u vrućoj kadi ili sauni

Velika vrućina u sauni ili kadi može biti opuštajuća, ali nije dobra za vaše dijete. To ne biste trebali raditi. Ukoliko ste poželjeli toplu kupku, onda neka ne bude pretopla i ne zadržavajte se duže od deset minuta. Kada je riječ o sauni, prvo se posavjetujte s ljekarom.

Plakanje

Plakanje tokom trudnoće je normalno, jer ćete možda postati sentimentalniji, ali pratite da se ne pojave simptomi poput gubitka apetita, osjećaja krivnje, previše spavanja i gubitka interesa za bilo koju aktivnost. Ako ovi simptomi traju više od dvije sedmice, obratite se svom ljekaru, pronađite podršku ili razgovarajte s drugim mamama i trudnicama.

Psihoze

Tokom trudnoće žensko raspoloženje može postati vrlo zbunjujuće. To se ne događa često, ali može prerasti u psihozu. Simptomi su nepredvidivo ponašanje, zbunjenost pa čak i halucinacije. Ako neko pokazuje ove znakove, nemojte se ustručavati konsultirati s ljekarom i odmah potražiti medicinsku pomoć.

Problemi sa spavanjem

Prema istraživanjima, 78 posto žena ima poremećen san tokom trudnoće. Razlog tome je nivo hormona. Nije čudo što su trudnice toliko umorne. Međutim, važno je nešto učiniti s tim, jer gubitak sna može uzrokovati loše raspoloženje i mučninu. Zbog toga planirajte svoj raspored spavanja, vježbajte najmanje 30 minuta dnevno, tokom dana pijte više tekućine. Ako ne možete spavati, ne forsirajte se, pokušajte pročitati lijepu knjigu. Posavjetujte se s ljekarom koji je položaj najbolji za spavanje.

Mala aktivnost i prejedanje

Dodatno povećanje tjelesne težine tokom trudnoće može dovesti do porođajnih komplikacija, rasta fetusa i zadržavanja tjelesne težine nakon porođaja. Štaviše, može povećati naknadni rizik od pretilosti za dijete. Tjelesna aktivnost tokom trudnoće ima i fizičke i psihičke koristi za majku i dijete.

Ljekari preporučuju 30 minuta vježbanja za trudnice nekoliko dana u sedmici. Ne zaboravite na šetnju jer će vas ona održavati u formi i mozak će dobiti malo kisika, što je veoma važno za mentalno zdravlje.

Previše kofeina

Općenito, ne postoje studije koje govore da je zabranjeno konzumirati kafu. To ne uzrokuje urođene mane. Ali tokom trudnoće ga treba ograničiti. Treba imati na umu da kofein također prelazi preko placente i ulazi u bebin krvotok.

Vodite računa o svojoj prehrani i smanjite potrošnju kafe. Jedna ili dvije šoljice kafe je sasvim uredu.