Anketa među jačim spolom
0

Strah od optužbi za pedofiliju jači od želje da pomognu djetetu

Sarajevo-x.com
Čak 40 posto ispitanih muškaraca bi bili previše preplašeni da pomognu djetetu u nevolji zbog straha da bi ih neko mogao optužiti za pedofiliju ili pokušaj otmice, pokazalo je istraživanje. Čak trećina žena i muškaraca bi se bojali prići djetetu iz straha da ne postanu nasilni.

Za takve strahove kriv je slabiji kontakt sa okolinom, zbog čega su djeca sve više izolovana, pa prema tome i mnogo sklonija da ostanu u kući, javlja "Daily Mail".

Djeca obično imaju samo šest prijatelja u blizini, a ta situacija je ista već posljednjih 14 generacija, tvrde rezultati istraživanja u Velikoj Britaniji, u kojima je učestvovalo 2.000 djece i odraslih.

Polovini djece nije dozvoljeno da se igraju napolju bez starijeg člana porodice, a čak 40 posto današnje djece od sedam do 14 godina nikada nije dobilo šansu da se igraju napolju, dok se čak 90 posto njihovih roditelja igralo na ulici kada su bili djeca.

"Djetinjstvo današnje omladine veoma se razlikuje od djetinjstva prethodnih generacija", piše u izvještaju.

Adrian Voce, direktor organizacije "Play England", koja se bori za to da se djeca igraju vani, rekao je: "Više od polovine roditelja s kojima smo razgovarali izjavili su da se osjećaju sigurnije ako se i druga djeca igraju napolju. Ako se ovaj začarani krug ne prekine, djeci će biti uskraćena mogućnost da se razvijaju na zdrav, aktivan način".