Roditelji savjetuju
17

Starija braća ili sestre ne smiju se osjećati zapostavljeno zbog novog djeteta

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Nova beba u porodici znači i velike promjene u životu svih članova, uključujući i braću i sestre. Ako i vi imate mlađeg brata ili sestru vjerovatno ćete se sjetiti kako su se mnoge stvari promijenile.

Mnoga djeca se osjećaju zapostavljeno jer se sva pažnja preusmjerava na mlađe dijete.

Međutim, neki roditelji su na Redditu podijelili nekoliko savjeta kako da pomognete starijem djetetu da se ne osjeća zapostavljeno i zaboravljeno.

"Ako idete kod nove bebe i nosite joj poklon, nikako nemojte zaboraviti starije dijete. Donesite mu bar neku sitnicu. Starije dijete često osjeća ljubomoru prema mlađem bratu ili sestri pa će na taj način vidjeti da mislite i na njega", poručili su roditelji.

Ono što je veoma bitno jeste da starije dijete naučite da se brine o mlađem. To će starije dijete učiniti bitnim. Zadajte mu zadatke, da napravi hapicu bebi, donese pelene ili odjeću da se beba presvuče, govorite mu kako je beba još uvijek mala i da joj treba neko ko će je čuvati.

Roditelji moraju pravilno rasporediti vrijeme koje provode s djecom. Nikako ne smiju svu pažnju posvetiti novom djetetu, pa ako se jedan roditelj bavi mlađim djetetom, onda neka drugi roditelj provodi vrijeme sa starijim.

Također, roditelji preporučuju da djecu potičete na zajedničku igru, pomaganje i saradnju jer za roditelje nema ništa ljepše od gledanja njihove djece kako se vole, smiju, paze jedni na druge i uživaju u zajedničkoj igri.