Utječu na rast mozga
1

Šta sanjaju bebe i kako pomoći djeci da se izbore s lošim snovima?

DP
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Iako možda nemate takav utisak, vaša beba puno spava. Svi snovi, dobri i loši, služe svojoj svrsi i utiču na rast mozga vašeg mališana.

Bebe starosti do jedne sedmice spavaju i do 16 sati dnevno. Čak i 12 mjeseci nakon, u snovima će provoditi 13 sati na dan. I za to vrijeme one zapravo sanjaju više nego vi.

Stručnjak za pedijatriju dr. Alan Greene govorio je za Mother & Baby više o tome kako naše bebe sanjaju.

Zašto bebe sanjaju više od odraslih?

Profesor Greene objašnjava: "Baš kao i odraslima, i bebama je potreban san kako bi obnovili svoje tijelo i mozak. Svi prolazimo kroz "ciklus spavanja". Kada zaspimo, najprije lagano spavamo i tokom ove faze lako se probudimo. Nakon toga počinjemo prelaziti u dublji san i tada se naš mozak odmara i oporavlja, a zatim se ponovno vraćamo u laganiji san.

Svaki od tih ciklusa traje oko 90 minuta, ali ciklusi spavanja vaše bebe puno su kraći i ona prelazi iz laganog u duboki san na svakih 50 minuta.

Budući da bebe imaju više razdoblja laganog sna tokom kojih se događaju snovi, sanjaju više nego mi. Profesor Greene dodaje da i djeca sanjaju više od odraslih, ali da bebe sanjaju najviše.

Sanjaju li bebe i u maternici?

Nevjerovatno, ali odgovor na ovo pitanje je da! Naučnici vjeruju da moždani valovi pokazuju da sanjamo dok smo u REM (Rapid Eye Movement) fazi sna. Kada se mjere moždani valovi nerođenih beba, rezultati pokazuju da bebe imaju oko 10 sati REM faze sna dnevno. To se smanjuje tokom prvih mjeseci života, a do trenutka kada beba napuni jednu godinu, imat će pet sati REM faze sna.

O čemu bebe sanjaju?

Naravno, nemoguće je bebama tražiti da vode dnevnik snova, ali profesor Greene vjeruje da "snovi pomažu bebama da shvate svoja iskustva". Kao što znamo, vaša beba može čuti i osjetiti miris u maternici, a tokom vremena provedenog sanjajući u njoj ona obrađuje svoj amniotski svijet i pokušava mu dati smisao. Ovo se nastavlja i kada se vaša beba rodi jer je tada za nju sve novo.

Dr. Greene dodaje: "Iako nam bebe ne mogu reći o čemu sanjaju, postoje određeni tragovi koji ukazuju na njihove snove. Trag je to kako se vaša beba ponaša kada se probudi. Ako je sretna i nasmijana, vjerojatno je imala dobar san. Ako je uznemirena i plače, možda je obrađivala manje lijepa iskustva - kada je bila gladna ili kada se nije dobro osjećala u svojoj benkici.

Kako da budemo sigurni da beba sanja?

Tri ključna znaka da beba sanja su:

  1. Trzanje

Trza li se beba tokom spavanja? Naučnici s Univerziteta u Iowi misle da bi ovi sitni pokreti mogli ukazati na kojoj fizičkoj vještini vaša beba radi. Dakle, ako beba trza vrat, možda neće proći puno vremena prije nego što bude u stanju podignuti glavu kad je budna.

  1. Osmijeh

Čak i u prvom mjesecu od rođenja, ako vidite svoju bebu sa spontanim osmijehom tijekom spavanja, vjerojatno uživa u REM fazi sna.

  1. Pomicanje očiju

Beba definitivno sanja ako vidite kako se njene oči brzo kreću ispod kapaka. Naučnici s Univerziteta u Tel Avivu otkrili su da se scene u snu mijenjaju dok nam se oči brzo pomiču naprijed i natrag.

Kako mogu pomoći svom djetetu da se nosi s lošim snovima?

Dr. Greene kaže: "Mislimo da se loši snovi najčešće javljaju kod djece starosti između tri do šest godina. U ovom uzrastu dječja mašta vrlo je aktivna i oni mogu razmišljati o stvarima koje zapravo nisu osjetili i doživjeli. Također razvijaju osjećaj straha.

Noćne more pomažu djeci da shvate stvari koje ih brinu, a najbolje što možete učiniti je pomoći svom djetetu da ih obradi. Kada postanu dovoljno stari, zamolite ih da nacrtaju loše snove i da vam ispričaju što se dogodilo. Ohrabrite ih da iz svakog sna izvuku nešto pozitivno.

Zapamtite, svi snovi, dobri i loši, služe svojoj svrsi i utiču na rast mozga vašeg mališana. Snovi pomažu djeci da shvate svijet - eto savršenog izgovora za raniji odlazak na spavanje večeras.