{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Šta ne smijete nikada reći svojoj djeci

17.3.2013. u 20:15
55
21
Šta ne smijete nikada reći svojoj djeci
55
Šta ne smijete nikada reći svojoj djeci
Biti roditelj nije ni malo jednostavno. Djeca nerijetko znaju dovesti "do ludila", ali čak i u takvim situacijama postoje stvari koje majka i otac nikada ne smiju reći svojoj djeci.
"Bila sam odgovornija u tvojim godinama"

Nikada nemojte sebe uspoređivati s djetetom i govoriti da ste u njegovim godinama bili zreliji i odgovorniji. Ukoliko to učinite vršite pritisak na dijete, koje shvata da nije savršeno i u znak bunta postaje još neodgovornije. Umjesto toga, sjetite se da ste i vi kao dijete imali brojne probleme i razmirice s roditeljima te se pokušajte sjetiti na koji način ste željeli da ih tada riješite.

"Uvijek donosiš pogrešne odluke"

Čak i ako vaše dijete svaki put pogriješi pri donošenju neke samostalne odluke, nemojte ga kažnjavati. Svi prave greške i iz grešaka uče. Umjesto da galamite na dijete ili kaznite ga, razgovarajte s njim, pokažite da se ponosite njime što je dovoljno zrelo da samostalno donosi odluke, ali i dajte na znanje da je nekada bolje da se posavjetuje s vama, bratom, sestrom ili nekim drugim ko mu je blizak.

"Zašto nisi poput brata/sestre?"

Nikada ne uspoređujte djecu i ne vrijeđajte njihove osobnosti, jer na taj način stvarate animozitet između njih, a i djete se povlači u sebe.

"Ostavi me na miru"

Vjerovatno se često s posla vratite umorni, a vaše dijete ima "milion" spremljenih pitanja za vas. Najgora stvar koju možete učiniti jeste da kažete - Ostavi me na miru, jer će se dijete osjećati uvrijeđeno i zanemareno. Budite strpljiviji, ukoliko ste zaista umorni objasnite djetetu, ali mu kasnije to nadoknadite.

"Trebaš se stidjeti"

Ovo je veoma oštra izjava koju trebate izbjegavati. Djeca umiju često biti nestašna, ali tom rečenicom ga nemojte ukoravati već pronađite drugi način da ga naučite da razlikuje dobro od lošeg.

"Uvijek nađeš načina da me povrijediš"

Djeca nikada namjerno neće povrijediti roditelje, ali ako im to kažete vi ćete njih povrijediti i stvoriti im osjećaj krivice.

"Isti si otac/majka"

Ne žive svi parovi sretno, ali prepirke preko djece su zaista nešto najlošije. Sve što imate da kažete partneru uradite to lično, nikada se ne raspravljajte na način koji bi mogao povrijediti vaše dijete

"Bolje ne imati djece, nego imati tebe"

Ova rečenica je zaista grozna, stoga ne dozvolite sebi da imate ikada takav emocionalni ispad, jer može ostaviti teške posljedice na vaše dijete, tvrde stručnjaci, objavio je Parenting.com

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: