Zaštitite bebu
33

Šta ne biste trebali stavljati u dječiji krevetac zbog opasnosti od gušenja

I. S.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Svaki roditelj želi stvoriti ugodno okruženje u kojem će beba spavati, ali određeni proizvodi itekako povećavaju rizik od gušenja.

Ovo je lista stvari čije korištenje biste trebali izbjegavati dok je beba mala:

Tanki čaršafi i deke

Debeli čaršaf i deke koje su zategnute su sasvim uredu za stavljanje u krevetac. Međutim, sve što je tanko treba izbjegavati. Novorođenčad se mogu ugušiti čak i ako im tanki čaršaf prekrije lice. Ovo se može desiti jer male bebe još uvijek nemaju u potpunosti razvijenu sposobnost kontrole pokreta glave i ruku.

Jastuci

Općenito govoreći, bebama nisu potrebni jastuci, a itekako predstavljaju opasnost od gušenja. Kada beba malo poraste, možete dodati mali jastuk, ali to ipak nije nužno sve dok ne počnu spavati u većem krevetu.

Plišane igračke

Sklonite plišane igračke sve dok beba ne dobije potpunu kontrolu nad glavom i ostatkom tijela. Cucle možete staviti, ali pazite da nemaju pričvršćenu igračkicu ili nešto slično.

Baldahin

Baldahini mogu zaštiti bebu od insekata i slično. Međutim, mala djeca se mogu zaplesti u baldahin.

Odbojnici za krevetac

Odbojnici su zapravo jastučići koji su dizajnirani tako da oblažu unutrašnjost kreveca. Trebali bi zaštititi bebu od povreda. Ipak, moderni kreveci napravljeni su tako da bebi pružaju maksimalnu sigurnost pa odbojnici nisu potrebni. Oni su ilegalni u nekim državama zbog dokazanog rizika od gušenja.

Pozicioneri za spavanje

Oni bi trebali onemogućiti bebi da se prevrće, a neki prozivođači tvrde da čak mogu smanjiti rizik od refleksa. Agencija za hranu i lijekove Sjedinjenih Američkih Država (FDA) savjetuje da se ne koriste jer mogu ugušiti bebu.