Bebe
1.8k

Sreća u porodici Žižović: Nakon osam godina čekanja dobili trojke zahvaljujući vantjelesnoj oplodnji

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Bračni par Jovana i Darko Žižović iz Rogatice, nakon osam godina čekanja postali su sretni roditelji dvije djevojčice i jednog dječaka. Zahvaljujući vantjelesnoj oplodnji u Univerzitetskoj bolnici u Foči svijet su ugledali Mia, Anastasija i Teodor.

Bebe su još u inkubatoru a sreći njihovih roditelja nema kraja. Jovana sa velikim osmjehom na licu kaže da je Teodor za sada najmirniji, za razliku od sestara koje znaju biti i nemirne. Roditelji na poseban način opisuju sreću koja ih je zadesila. Najljepši trenutak u životu za Jovanu i Darka je dan kad su trojke rođene, no njihovoj sreći raduju se jednako i ljekari u fočanskoj bolnici.

Činilo se nemogućim da će Žižovići ostvariti životni san. Pokušavali su godinama postati roditelji, tražili pomoć, probali sve moguće ali bezuspješno. I pored činjenice da im je medicinska dokumentacija išla u prilog, rezultata nije bilo. Ipak. nisu gubili nadu da će njihov dom jednog dana ispuniti radost i cika dječijih glasova.

"Mnogo nalaza je trebalo uraditi i sve dok se nešto poduzima i nije teško jer se nadaš i vjeruješ u uspjeh. Poslije nekoliko godina kada ni uz dobre nalaze nismo uspjeli da se ostvarimo kao roditelji odlučili smo da krenemo na vantjelesnu oplodnju. Sam proces vantjelesne oplodnje nije naporan fizički koliko isčekivanje kranjeg rezultata - trudnoće. Najteže je bilo poslije prvog neuspjeha. Tada smo počeli sumnjati da možda nikad nećemo postati roditelji", priča Jovana za Klix.ba.

Ostvaren životni san

Ipak su uz podršku porodice i ljekara odlučili da pokušaju ponovo, drugi put.

"Drugi put i nismo imali nadu, ali kada najmanje očekuješ stvari rezultiraju uspjehom. Kada smo ugledali prvi pozitivan nalaz bili smo u nevjerici. Petnanest dana poslije otišla sam na prvi ultrazvučni pregled gdje je ponovo uslijedio 'šok' , vidjele su se tri srčane akcije. Bili smo istovremeno i srećni i zabrinuti jer nam je doktor iznio rizike višeplodne trudnoće", ispričala je Jovana.

Ali želja je bila jača od svega.

"Uz podršku ljekara odlučili smo zadržati sva tri ploda. Trudnoća je ipak protekla bez ikakvih problema i u 34. nedjelji postali smo roditelji tri zdrave bebe. Osjećaj je zaista predivan. Šta reći sem, nikad ne odustajte od vaših snova i borite se za ono što želite, trud se uvijek isplati", kaže Jovana.

Jovana i Darko danas su najsretniji roditelji na svijetu. Osim nade koju nisu gubili, dobrim dijelom zasluga je to i kvalitetnih zakona koji u manjem bh. entitetu RS-u omogućavaju parovima pravo na dva besplatna pokušaja vantjelesne oplodnje. Takav slučaj nije u FBiH pa čak ni u zemljama u okruženju, Srbiji i Crnoj Gori.

Potomstvo na kredit

I u BPK Goražde je sve veći broj parova koji imaju potrebu za postupkom vantjelesne oplodnje, a samo u prošloj godini se dispanzeru za žene obratilo njih 15 za pomoć u liječenju steriliteta.

Svaki par koji je suočen s dijagnozom steriliteta i kojem je jedina šansa vantjelesna oplodnja za ovu medicinsku metodu u BPK Goražde mora izdvojiti, u prosjeku, između šest i devet hiljada KM.

Naime, parovima koji ne uspiju na prirodan način ostvariti potomstvo u FBiH se nudi mogućnost sufinansiranja sredstava do dva pokušaja vantjelesne oplodnje. Pravo na sufinansiranje ostvaruju žene do 37 godina starosti. S obzirom da nema federalnih zakona koji tretiraju ovu oblast, ovo pitanje je regulisano Odlukom o utvrđivanju osnovnog paketa zdravstvenih prava koju je donio Parlament FBiH još 2009. godine, a koja je ostavila mogućnost kantonima da refundiraju troškove, a npr. Zavod zdravstvenog osiguranja BPK Goražde u mogućnosti je izdvojiti do hiljadu KM sredstava u ove svrhe.

Svjetlo na kraju tunela za mnoge porodice je upravo vještačka oplodnja. No, problem leži najprije u nedostatku državnog i federalnog zakona koji bi regulirali ovo pitanje. S druge strane čekajući poteze nadležnih broj novorođene djece se sve više smanjuje. Dok statistika pokazuje pad nataliteta u BiH, parovima koji žele, a ne mogu dobiti djecu, država ne daje skoro nikakvu podršku, tako da im preostaje jedina mogućnost - potomstvo na kredit.