{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Spavanje na boku u posljednjem trimestru trudnoće je itekako korisno

21.11.2017. u 07:59
7
8
Spavanje na boku u posljednjem trimestru trudnoće je itekako korisno
7
Spavanje na boku u posljednjem trimestru trudnoće je itekako korisno
Foto: Ilustracija
Rezultati istraživanja u kojem je učestvovalo više od 1.000 žena pokazali su da su trudnice koje su u posljednjem trimestru trudnoće spavale na leđima imale 2,3 puta veći rizik da će roditi mrtvo dijete.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Prema procjenama istraživača, broj mrtvorođene djece bi mogao biti smanjen za 3,7 posto ukoliko bi trudnice u posljednjem trimestru trudnoće spavale na strani, odnosno boku.

Također savjetuju trudnicama da uvijek, bez obzira na to da li je riječ o noćnom spavanju ili kratkotrajnom spavanju tokom dana, leže na boku. Ukoliko se budite tokom noći, savjetuju da provjerite svoj položaj ležanja te da se, ukoliko ste spavali na leđima, okrenete na bok.

Kako pozicija spavanja utječe na povećanje rizika od rođenja mrtvog djeteta treba detaljnije istražiti, no pretpostavlja se da pritisak mase djeteta i maternice može narušiti dotok krvi do bebe i da može utjecati na disanje.

"Rezultati ovog istraživanja su odličan primjer kako malom promjenom možemo smanjiti stopu mrtvorođenosti", rekla je Louise Silverton, direktorica Kraljevskog koledža za babice (Royal College of Midwives).

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: