{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sindrom gniježđenja: Poriv budućih majki da pripreme sve za bebu

14.7.2018. u 09:49
7
33
Sindrom gniježđenja: Poriv budućih majki da pripreme sve za bebu
7
Sindrom gniježđenja: Poriv budućih majki da pripreme sve za bebu
Kako se približava trenutak kada će njihova beba doći na svijet, mnoge majke dobijaju izuzetno jak poriv da pripreme baš sve što je potrebno, ponajprije u domu. Tada kreće detaljno čišćenje doma, pranje i peglanje odjećice, postavljanje kreveca, ali i emocionalne pripreme u vidu jačeg povezivanja s partnerom i nerođenom bebom.
Nema mnogo istraživanja ovog prirodnog fenomena, ali one koje su provedene pokazuju da trudnice provode mnogo više vremena čisteći i organizujući dom od žena koje nisu trudne. Ove produktivne trudnice su također selektivnije kada je u pitanju društvo s kojim provode vrijeme i draže im je biti bliže domu.

"Gniježđenje" ili "nesting" na engleskom jeziku nije medicinsko stanje već je zanimljiv podsjetnik da imamo puno toga zajedničkog sa životinjama, naprimjer sa pticama koje pripremaju gnijezdo za dolazak prinove. Zov prirode prati i velika navala adrenalina, najčešće oko 38. sedmice trudnoće, iako se može javiti i puno ranije.

Anketa sajta BabyCenter pokazala je da sindrom gniježđenja ne zahvata sve buduće majke, već negdje iznad 73 posto njih. Sve to je, naravno, sasvim u redu i ne trebate se brinuti ako ovakve porive ne osjećate, kaže Lucy A. Hutner iz njujorškog Medicinskog centra Langone.

"Gniježđenje" nije znak nadolazećeg porođaja već želje da sve bude spremno za nadolazeću bebu. Ipak, neke majke već u 34. sedmici obave sve pripreme, dok neke ni u 37. nisu kupile autosjedalicu. U svakom slučaju, ovaj sindrom je od koristi jer su majke svjesne da nakon dolaska bebe neće imati snage, vremena ni motivacije za kućne poslove.

Ipak, stručnjaci savjetuju da se prilikom "gniježđenja" vodite zdravim razumom, odnosno da se ne penjete visoko kako biste nešto okačili ili počistili, da ne koristite opasne proizvode, posebno ako čistite ili krečite, kao i da pazite da ne pretjerate s fizičkim naporom. Ne trudite se da sve bude savršeno i neka vam "gniježđenje" ne preraste u opsesiju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: