Ozbiljne komplikacije
1

Simptomi i liječenje preeklampsije, poremećaja koji se javlja u trudnoći

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Preeklampsija je poremećaj koji nastaje kao posljedica promjena na vaskularnom endotelu u trudnoći, što direktno dovodi do sužavanja krvnih sudova, što kasnije dovodi do brojnih zdravstvenih poteškoća, piše medicinski blog Emma's Diary.

Blaga preeklampsija pogađa blizu deset posto prvih trudnoća, dok ozbiljnija preeklampsija pogađa između jedan i dva posto svih trudnoća. Teška preeklampsija je ozbiljna i za majku i bebu, tako da će vaša babica tražiti bilo kakve znakove ovog stanja kako bi vam mogla pomoći.

Preeklampsija se rijetko dešava prije 20. sedmice trudnoće, a većina slučajeva se ne pojavljuje do trećeg trimestra. Međutim, to se ponekad može desiti nakon porođaja, generalno u prvih nekoliko dana.

Koji su simptomi ili znaci preeklampsije?

Rani simptomi ili znakovi preeklampsije su visok krvni pritisak i proteinurija. Na vašim pregledima babica će izmjeriti vaš krvni pritisak i provjeriti koncentraciju proteina u urinu te pitati za simptome otoka.

Kako se razvija preeklampsija tako se pojavljuje više simptoma, a oni uključuju iznenadno oticanje ruku, lica i stopala, teške glavobolje, zamagljivanje ili svjetlucanje u vidnom polju, bol u gornjem dijelu abdomena, povraćanje, prekomjerno povećanje tjelesne težine zbog zadržavanja tekućine i globalno narušenog zdravstvenog stanja.

Ako doživite bilo koji od ovih simptoma, odmah morate zatražiti ljekarsku pomoć.

Koga pogađa preeklampsija?

Veći rizik od dobijanje preeklampsije i eklampsije imaju prvorotkinje, trudnice koje nose više od jedne bebe ili žene koje su i ranije imale preeklampsiju. Ostali faktori rizika uključuju historiju preeklampsije u vašoj porodici, prekomjernu težinu, dob, dijabetes, bolesti bubrega ili visok krvni pritisak.

Koji su rizici?

Ako se preeklampsija ne dijagnosticira u ranoj fazi, mogu se razviti ozbiljne komplikacije. To uključuje eklampsiju, vrstu napada koji može biti opasan po život i majke i djeteta, HELLP sindrom, koji je rijedak ali ozbiljan poremećaj povezan s bolestima jetre, bubrega, krvotvornih organa itd. Preeklampsija također može usporiti rast bebe.

Kako se preeklampsija tretira?

U nekim slučajevima ginekolog propisuje malu doza Aspirina u toku 12 sedmica trudnoće. Međutim, preeklampsija se u pravom smislu može izliječiti samo porodom. Ako je preeklampsija ozbiljna, bit ćete primljeni u bolnicu gdje se može zahtijevati hitan porod operativnim putem, čak i van termina porođaja.