Komunikacija s vama
9

Sedam najčešćih razloga zašto vaša beba plače i sedam načina kako je smiriti

DP
Ilustracija/Shutterstock
Ilustracija/Shutterstock
Vaša je beba u potpunosti ovisna o vama jer ste vi ti koji joj osiguravaju hranu, toplinu i udobnost. Kada plače, to je njen način na koji komunicira o svojim potrebama i od vas traži pažnju i dodatnu brigu. Katkad je teško shvatiti što tačno muči vašu bebu. Naravno, kako beba raste, sve je lakše razumjeti je jer se razvijaju i ostali načini komunikacije, piše <a href="https://www.babycentre.co.uk/a536698/seven-reasons-babies-cry-and-how-to-soothe-them">babycentre.co.uk</a>.

No, dok se to ne dogodi, ovo su neki od razloga zbog kojih vaša beba može plakati, odnosno rješenja koja možete primijeniti u tim situacijama.

Plače jer je gladna

Glad je jedan od najčešćih razloga zbog kojeg će vaša beba plakati, posebno ako je novorođenče. Što je mlađa vaša beba, veća je vjerovatnost da je gladna.

Stomak vaše bebe je mali i u njega ne može stati puno hrane. Ako dojite, ponudite bebi dojku, čak i ako nije prošlo puno vremena od posljednjeg obroka. Vaša će vas beba obavijestiti kada joj je dosta, tako što će se samostalno odvojiti od dojke.

Ako koristite formule za hranjenje, bebi možda neće trebati više mlijeka najmanje dva sata nakon posljednjeg obroka, no svaka je beba drugačija. Ako vaša beba ima običaj ne dovršiti obrok, možda ćete je morati češće hraniti.

Vaša beba možda neće prestati odmah plakati, ali pustite je da se nastavi hraniti ako želi.

Plače jer ima grčeve

Ako vaša beba puno plače, a inače je zdrava, vjerovatno ima grčeve koji je čine iscrpljenom i frustriranom i zbog kojih su vaši napori da je umirite uzaludni. Beba prilikom grčeva može savijati leđa, stiskati šake ili izvlačiti koljena.

Tačan uzrok neprestanog plakanja nije jasan. To je toliko uobičajeno kod beba da mnogi stručnjaci misle da je to jednostavno normalna razvojna faza, dok drugi smatraju da je to možda povezano s problemima u stomaku, odnosno alergijama ili netolerancijom na nešto u hrani.

Bez obzira na uzrok, život s bebom koja često i dugo plače može biti vrlo stresan. Važno je da se brinete i o sebi kako biste imali strpljenja i energije umiriti svog mališana. Ne zaboravite da će ova faza proći već nakon dva, možda i tri mjeseca, a najviše četiri.

Plače jer se želi nositi

Vašoj je bebi potrebno puno maženja, fizičkog kontakta i ohrabrivanja. Dakle, njen plač može značiti da samo želi biti uz vas.

Ljuljanje i pjevanje dok je držite u naručju pomoći će joj da se smiri ako je ovo u pitanju. Beba voli zvuk vašeg srca, toplinu vašeg tijela i vaš miris.

Plače jer je umorna i treba joj odmor

Bebe mogu imati problema sa spavanjem, posebno kada su umorne. Što je beba mlađa, i znakovi da joj se spava su suptilniji te će vam biti potrebno nekoliko sedmica kako biste naučili uočavati ih. Katkad će zaplakati i na najmanju sitnicu ili će nepomično gledati u plafon – to su neki od načina na koji vam beba saopćava da joj je potreban odmor.

Previše pažnje brojnih gostiju i radoznalih očiju mogu dodatno stimulirati vašu bebu i otežati joj spavanje, kao i previše ljuljanja i pjevanja. Pokušajte je odvesti u tihu prostoriju kako biste je malo prije spavanja umirili.

Plače jer joj je hladno ili pretoplo

Dodirom bebinog stomaka ili stražnjeg dijela vrata, možete saznati je li joj hladno ili možda vruće. Ne dopustite da vas temperatura bebinih ruku ili stopala zavara. Sasvim je normalno da im ručice i nožice budu hladnije u odnosu na ostatak tijela.

Održavajte temperaturu dječje sobe između 16 i 20 stepeni. Pazite da bebi ne obučete previše garderobe jer će se možda pregrijati. Kao opće pravilo, beba mora nositi jedan sloj odjeće više u odnosu na vas.

Plače jer joj je potrebna zamjena pelena

Vaša beba može protestirati ako nosi vlažne ili zaprljane pelene, dok nekim bebama to izgleda ne smeta sve dok im se koža ne nadraži.

Ako se vašoj bebi ne sviđa promjena pelena, razlog može biti taj što ne voli osjetiti hladan zrak na koži. Međutim, vrlo brzo ćete postati pravi profesionalac u ekspresnoj promjeni pelena. U suprotnom, pokušajte odvratiti pažnju vašoj bebi pjesmom ili igračkom.

Plače jer se ne osjeća dobro

Ako se beba ne osjeća dobro, vjerovatno će plakati drugačijim tonom od onog na koji ste navikli. Taj ton može biti slabiji, neugodniji, neprekidan ili visoko frekventan. Ako obično puno plače, a postane neobično tiha i to može biti znak da joj nije dobro.

Zubi također mogu izazvati uznemirenost vaše bebe. One su često razdražljive i nemirne tokom sedmice prije nego što iznikne novi zub.

Niko ne poznaje vašu bebu kao i vi. Ako smatrate da nešto nije u redu, vjerujte svojim instinktima i nazovite svog liječnika. Zdravstveni radnici će vaše brige uvijek ozbiljno shvatiti.