Istraživanje
0

Saznajte zašto je pas djetetov najbolji prijatelj

Klix.ba
Za psa se već dugo smatra da je čovjekov najbolji prijatelj. Međutim, čini se da psi također pozivino utječu i na bebe. Prema najnovijim istraživanjima, djeca mlađa od godinu neće imati problema sa disanjem i infekcijama ukoliko porodica ima psa.

Rezultati istraživanja su pokazali da bebe koje žive sa psima mnogo manje pate od infekcija uha, kašljanja ili curenja nosa. Također je pokazano i da im mnogo rjeđe trebaju antibiotici.

Život sa mačkama je također dobar za bebe, ali u mnogo manjoj mjeri nego sa psima.

Rezultati su povezani sa hipotezom o higijeni, koja kaže da će izlaganje nečistoći u određenoj mjeri pomoći imunom sistemu da se razvije. Ranija istraživanja su već pokazala da djeca koja imaju kućne ljubimce imaju mnogo manji rizik od razvijanja alergija.

Tokom posljednjeg istraživanja, naučnici iz Finske su pratili zdravlje 397 beba tokom njihove prve godine.

Roditelji su sedmično vodili dnevnik o zdravlju svoje bebe i kontaktu sa mačkama i psima.

Bazirajući se na tim dnevnicima i anketi urađenoj nakon godinu dana istraživanja, naučnici su utvrdili da je 35 posto djece prvu godinu života provelo sa psom, a 24 posto sa mačkom.

Bebe koje nisu dolazile u kontakt sa psima su bile zdrave 65 posto vremena, a bebe koje su dolazle u kontakt sa psima su bile zdrave 76 posto vremena.

Bebe koje su živjele sa psima su također imale 44 posto manju šansu da dobiju infekciju uha, kao i 29 posto manju potrebu za antibioticima.