{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kako pomoći djeci da što bezbolnije prežive razvod

22.4.2013. u 13:41
0
0
Kako pomoći djeci da što bezbolnije prežive razvod
0
Kako pomoći djeci da što bezbolnije prežive razvod
Razvod je najteže iskustvo kroz koje prolaze parovi. Taj korak je još teži ako imate djecu.
Osim tuge, žalosti i negativnih emocija, tu je i briga kako će djeca proživjeti taj period. Psiholozi nude četiri savjeta kako olakšati sebi, ali i djeci, da što lakše prođete kroz taj turbulentni period.

1. Ne okrivljujte

"Često se jedna strana osjeća krivom ili krivi drugu osobu za razvod. Ali, kada ste već došli do faze razvoda nebitno je ko je kriv. Ljudi provedu više vremena kriveći bivše partnere i trošeći energiju na to, umjesto da brinu za dobrobit svoje djece. U većini slučajeva, pokušavaju sačuvati svoj ugled kod prijatelja i porodice", kaže psiholog Paone Petrelli za FoxNews.

Partneri često izgube perspektivu o tome šta je bitno tokom kritikovanja, ali iako mislite da vas vaša djeca ne čuju ili ne vide dok se svađate, ona su svjesna cijele situacije i osjećaja svojih roditelja.

"Možda ćete se kratko osjećati dobro dok blatite bivšeg partnera pred djecom i željet ćete ih pridobiti. Ali razmislite dobro, jer to nije pošteno prema njima, samo ćete ih dodatno zbuniti", rekla je Petrelli.

2. Starateljstvo nije bitka koju treba dobiti

"Roditelji koji se razvode moraju biti svjesni da nisu u pitanju samo oni, centar dešavanja trebaju biti djeca. Ukoliko se unervozite ili naljutite na bivšeg partnera zbog toga što je drugačije organizovao planove s djecom zapitajte se da li se ljutite zbog djece ili zbog toga što je u pitanju bivši partner?", ističe Paone.

Dodaje kako je veoma bitno da se roditelji ne svađaju pred djecom i ne omalovažavaju jedno drugo, jer to može imati negativan utjecaj na emotivni razvoj djece u budućnosti.

3. Priznajte promjenu

Roditeljstvo je vrlo različito kada partneri žive u različitim domovima. Često se dešava da jedan od partnera bude nezadovoljan time šta djeca rade, jedu ili gledaju kod drugog partnera.

"Umjesto da utječete na to kako će vaše dijete provesti vrijeme s bivšim pokušajte naučiti da se odreknete kontrole kada je u pitanju drugi partner, osim ako je život vašeg djeteta u opasnosti. Trebate prihvatiti da su različita pravila za dijete kada je kod partnera dio razvoda", kaže psiholog.

4. Budite otvorenog uma

Razvedene osobe često postaju frustrirane i ljute kada bivši partner započne novu vezu i izloži dijete novoj osobi u životu. To je jedan od najvećih izazova s kojim se morate suočiti nakon razvoda.

"Teško je vidjeti nekoga s osobom s kojom ste nekada bili u braku, a pogotovo kada ta osoba provodi vrijeme s vašim djetetom. To je uloga koja je bila vaša i sasvim je normalno da se osjećate kao da ste zamijenjeni", kaže psihologinja.

Paone savjetuje da budete iskreni prema bivšem partneru i kažete jedno drugom ako ste u novoj vezi te imate namjeru novog partnera upoznati s djecom. Bitno je da ne govorite ružno o novoj osobi pred djecom, jer ona moraju naučiti formirati svoje mišljenje o ljudima bez vaših uputa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: