Bitne životne uloge
10

Savjeti za čvrstu povezanost između oca i bebe

S.H.P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Očevi se obično ne povezuju sa svojom bebom tako brzo kao što to čine majke. Majkama je to mnogo lakše, jer nose bebu devet mjeseci u stomaku i bukvalno su povezane s njom. No i tate se mogu brzo vezati za svoje bebe, a evo i kako.

Prvi sati nakon djetetova rođenja

Prvi sati koje očevi i novorođenčad provedu zajedno mogu imati veliki utjecaj na vezu koju razvijaju. Naučnici tvrde da će tate koje provode mnogo više vremena s bebama odmah nakon rođenja imati veću šansu da se brže povežu s njima. Treba da gledaju bebe u oči, nose ih i pjevaju im kad god posjećuju maminu bolničku sobu.

Milujte svoju bebu

Otac i beba mogu se povezati dodirom. Naime, istraživanja pokazuju da time bebin mozak oslobađa oksitocin, poznat kao hormon ljubavi, zbog čega će se osjećati sretnima. Također, dijete će se osjećati zaštićeno i smireno, a otac će se tada osjećati bliže novorođenčetu. Kako to učiniti? Tata može sjesti u udobnu stolicu i držati dijete na prsima. Oboje ne bi trebali imati gornji dio odjeće. Ako vam je malo hladno, prekrijte se pokrivačem.

Aktivno učestvujte u brigi o bebi

Istraživanje je pokazalo da roditelji koji preuzimaju više odgovornosti prema bebama imaju čvršću povezanost sa svojom djecom od onih koji to nemaju. Očevi bi se trebali uključiti za vrijeme kupke, mijenjanja pelena, hranjenja, spavanja. Briga o bebi je naporan posao, ali ako mama i tata dijele zadatke, napetost će se smanjiti i dijete će se vezati s oba roditelja.

Igrajte se s djetetom

Ljuljanje djeteta, bacanje bebe u zrak i pravljenje smiješnih faca može vas povezati s bebom. Vjerovatno ćete zbog toga biti prvi kojima će beba uputiti osmijeh.

Čitajte djetetu

Djeca pamte jezik roditelja već u maternici i očarani su njihovim glasovima. Očevi mogu naveče pred spavanje čitati djetetu kratku priču. Beba će se radovati zvuku njegovog glasa i tako će se lako povezati s ocem. Osim toga, i dok je beba u stomaku možete joj pričati.

Nosite dijete

Otkrijte svoj omiljeni stil nošenja djeteta. Ako idete s bebom u šetnju, predlažemo vam nosiljku u kojoj će beba biti okrenuta prema vama, prsa o prsa.