Zdravlje majke i bebe
0

Savjeti pomoću kojih možete smanjiti rizik od pojave defekta pri rođenju bebe

I. S.
Ne postoji mogućnost da se spriječe svi defekti pri rođenju bebe. Međutim, šanse za rađanje zdrave bebe možete povećati praktikovanjem zdravih navika prije i tokom trudnoće.

Ono što je najbolje za vas, najbolje je i za vašu bebu. Zbog toga biste morali paziti na sebe.

Uzimajte 400 mikrograma folne kiseline svakog dana

Folna kiselina je važna jer može pomoći u sprečavanju defekta mozga i kičme. Pomenuti defekti se razvijaju u ranom stadiju trudnoće, kada se neuralna cijev, koja formira mozak i kičmenu moždinu, ne zatvori pravilno.

Osim konzumiranja hrane koja sadrži prirodne folate, možete svakodnevno uzimati vitamine koji sadrže folnu kiselinu i jesti obogaćenu hranu (određene vrste hljeba, žitarica i kukuruznog brašna).

Razgovarajte s ljekarom prije nego što prestanete ili počnete koristiti bilo koji lijek

Mnoge žene trebaju uzimati lijekove da bi ostale zdrave tokom trudnoće. Ukoliko planirate ostati trudni, razgovarajte s ljekarom o lijekovima koje trenutno koristite. Osmišljavanje plana liječenja prije trudnoće može pomoći vama i vašem djetetu koje se razvija da ostanete zdravi.

Primite odgovarajuće vakcine

Vakcine pomažu u sprečavanju razvoja ozbiljnih bolesti majke i bebe. Primite vakcinu protiv gripe i velikog kašlja (poznata i kao Tdap vakcina) kako biste bili što bolje zaštićeni. Vakcinu protiv gripe možete dobiti prije ili tokom trudnoće. Tdap možete dobiti u posljednja tri mjeseca trudnoće.

Probajte postići zdravu težinu prije nego što zatrudnite

Gojaznost povećava rizik od brojnih komplikacija u trudnoći i pojave defekta. Ako imate prekomjernu težinu, razgovarajte s ljekarom o načinima postizanja i održavanja zdrave težine prije nego što zatrudnite. Usredotočite se na način života koji uključuje zdravu prehranu i redovne fizičke aktivnosti.

Poboljšajte svoje zdravlje izbjegavanjem štetnih supstanci tokom trudnoće, poput alkohola, duhana i slično

  • Alkohol: Nije poznato koja je sigurna količina alkohola koju žena može konzumirati u drugom stanju tako da je bolje ne riskirati. Također je bitno ne konzumirati ga i kad pokušavate ostati trudni.
  • Duhan: Pušenje uzrokuje rak, bolesti srca i druge ozbiljne zdravstvene probleme. Pušenje tokom trudnoće može naškoditi djetetu u razvoju i uzrokovati određene defekte.