Koristan kalkulator za roditelje
4

Sada možete izračunati hoće li vaše dijete biti pretilo

Klix.ba
Naučnici su izumili online kalkulator kojim roditelji mogu predvidjeti rizik da bi njihovo dijete moglo postati pretilo.

Koristeći forumulu baziranu na faktorima poput težine djeteta po rođenju, odjeće koju nose roditelji, pa čak i podataka da li su njihove majke pušile tokom trudnoće, mogu predvidjeti da li postoji mogućnost da njihova beba bude pretila tokom djetinjstva.

Drugi faktori uključuju profesionalni status majke, jer je utvrđeno kako djeca čiji su roditelji niže kvalificirani imaju veći rizik da budu pretila, te broj članova porodice.

Internet kalkulator su programirali istraživači sa Imperial koledža u Londonu. Kažu da bi ovaj program trebao pomoći roditeljima da izbjegnu problem gojaznosti njihove djece.

"Ovaj test zahtijeva vrlo malo vremena, ne zahtijeva nikakve laboratorijske testove i besplatan je. Nažalost, javne kampanje nemaju efekta jer sprečavaju pretilost u školskom periodu. Efektnije je obrazovati roditelje o opasnosti od prejedanja i loših nutricionističkih navika dok su djeca još mala", rekao je jedan od autora studije, profesor Philippe Frougel.

Studija je bazirana na testiranju više od 4.000 djece, koje je počelo 1986. godine

Kalkulator je dostupan ovdje.