Brojna istraživanja
16

Rađanje u zrelim godinama može imati brojne prednosti za majku i bebu

DP
Ilustracija/Shutterstock
Ilustracija/Shutterstock
Usprkos mišljenju mnogih, da se u ulozi roditelja treba ostvariti što ranije, brojna istraživanja došla su do suprotnih zaključaka, a ona glase da rađanje djeteta u zrelim godinama može imati brojne prednosti i za majku i za bebu.

Istraživanja su otkrila neke pogodnosti da postanete roditelji u zrelijim godinama, piše Parents. Te pogodnosti vrijede i za vas i za vašu bebu.

Može poboljšati snagu vašeg mozga

Iako pogodnost može biti i što ste manje pod stresom i imate više znanja, studije su pokazale da vas može učiniti mentalno stabilnijim ako djecu dobijete u kasnijim godinama.

U jednoj studiji testirano je 830 sredovječnih žena kako bi se našla veza između snage mozga i dobivanja djece u poznijim godinama. Oni su došli do zaključka da su žene koje su svoje posljednje dijete rodile nakon 35. godine, imale oštriju moć raspoznavanja i verbalnu memoriju. Oni su, također, došli do zaključka da su žene koje su svoje prvo dijete dobile nakon 24. godine, bile bolje u rješavanju problema, nego njihove vršnjakinje koje su svoje prvo dijete dobile prije 24. godine.

Vaše dijete može imati smanjen rizik od povreda

Naravno da ćete pokušati sve kako biste zaštitili svoje dijete, neovisno o vašim godinama. Međutim, nekoliko studija je ukazalo na činjenicu da se djetetov rizik od nenamjernih povreda koje zahtijevaju medicinsku njegu smanjuje s povećanjem majčinih godina.

Jedno istraživanje otkrilo je da se u roku od tri godine rizik od nenamjernih djetetovih povreda smanjuje s 36,6 posto kod majki u dvadesetim godinama na 28,6 posto kod majki koje su u četrdesetim godinama. Druga, novija, studija izvršena u Japanu, koja je ispitivala rizik od nenamjernih povreda i primanja u bolnicu, došla je do istih zaključaka.

"Iako tačni razlozi za smanjenje povreda nisu poznati, jasno je da je jedna od zdravstvenih pogodnosti kada vas rodi starija majka, to da ćete imati smanjene šanse od nenamjernih povreda", kaže doktorica Patricia Salber.

Bit ćete emocionalno spremniji

Nesumnjivo je da zrelost dolazi s godinama. Istraživanja ukazuju da zrelost ima golem utjecaj koliko ćete dobar roditelj biti.

U martu 2017. godine, holandski istraživači promatrali su psihosocijalni razvoj dvije grupe djece uzrasta 7, 11 i 15 godina. Jedna grupa bila su djeca koje su rodile majke starije od 31 godine, a drugu grupu činila su djeca koju su rodile majke mlađe od 31 godine. Kada su analizirali njihov psihosocijalni razvoj, bili su iznenađeni time da su starije mame manje prigovarale ili fizički kažnjavale svoju djecu.

"Sve u svemu, djeca koja imaju starije mame ponašaju se bolje, dobro su socijalizirana i emocionalno zdravija u svom predtinejdžerskom dobu. Drugim riječima, starije mame dosta su opušteniji roditelji, što je posebna pogodnost njihovim mališanima", kaže Salber.

Dijete će vam vjerovatno biti tehnički sposobnije i bolje obrazovano

Što duže čekate da dobijete dijete, veće su šanse da će ono odrastati razumijevajući naprednije razine tehnologije.

"Djeca starijih roditelja imaju pogodnosti u obrazovnom, tehnološkom i socijalnom napredovanju. Švedska studija došla je do zaključka da, kada se sve ovo razmotri, djeca starijih roditelja uglavnom su zdravija i dosta obrazovanija", kaže doktorica Kameelah Phillips.

Bit ćete finansijski stabilniji

Brojna istraživanja potkrepljuju teoriju da je zdravstveno stanje povezano i s tim koliko novca imamo u banci. Ako imate tu prednost da ste diplomirali i uložili vrijeme u izgradnju svoje profesionalne karijere, veće su šanse da zarađujete više novca nego mama koja je rodila svoje dijete prije nego što se stabilizirala u karijeri.

"Studije su pokazale da djeca koju su rodile starije majke ostaju duže u obrazovnom sustavu, bolje rade standardizirane testove i češće idu na fakultet, nego njihovi vršnjaci koji imaju mlađe majke", kaže Salber.

Možete čak i živjeti duže

"Neki ljudi smatraju da ako dobiju dijete u kasnijim godinama, neće imati dovoljno energije kako bi se nosili s malom djecom ili, još gore, da neće biti tu za važne događaje u njihovim životima, poput vjenčanja ili kada dobiju svoju djecu. Ipak, istraživanja su pokazala da to može biti daleko od istine", kaže Salber.

Zapravo, jedna studija, objavljena 2015. godine, pokazala je da su žene koje su dobile djecu nakon 33. godine, imale dvostruko veće šanse doživjeti 95. godinu, nego one koje su svoje posljednje dijete rodile prije 30. godine.