Savjeti stručnjaka
225

Pustite djecu da se igraju u prljavštini, to je zdravo

Klix.ba
Najveća dječija radost jeste igranje, međutim roditelji danas izbjegavaju da puste djecu da se igraju u prašini i blatu te ih radije odvode u zatvorene igraonice. No, stručnjaci savjetuju da djecu puste napolje da se igraju u travi, blatu i u prašini te da ne strahuju od bolesti i infekcija.

"Roditelji bi trebali češće puštati djecu da se igraju napolju, čak i u blatu, to je sastavni dio priorode i štaviše ta'prljavština' je zdrava", kazala je Keya Lahiri, pedijatrica u bolnici Patil u Indiji.

Kako je istakla, ukoliko roditelji uglavnom djecu puštaju da se igraju na higijenski ispitanim mjestima, ona ne dolaze u dodir sa različitim vrstama bakterija zbog čega njihov imunološki sistem slabi, a to dovodi do astme ili nekih drugih bolesti. Dok izlaganje mikrobima prisutnim u tlu pomaže djece da jačaju imunitet i postaju otposnija.

"Pustite djecu da se igraju u blatu umjesto da ih potičete da igraju videoigre, jer tako će i njihove kognitivne sposobnosti biti bolje, s obzirom da neke od bakterija koje se nalaze u tlu pomažu bolju funkciju mozga", kazala je Lahiri.

Dodala je da i igranje u "prljavštini" opušta djecu, popravlja im raspoloženje. No, nije samo to razlog da dijete pustite da uživa u prirodi.

Naime, stručnjaci tvrde da djeca koje više vremena provode igrajući se na otvorenom istovremeno i uče kako da štite prirodu.

Također, nemojte galamiti na dijete kada dođe prljavo. Pustite ga da uživa i razvija svoju kreativnost igrajući se pijeskom.