Što manje to bolje
11

Preporuke WHO-a: Vrijeme koje djeca provode ispred TV ekrana zamijenite igrom

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Prema novim smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), djeca uzrasta od dvije do četiri godine ne bi trebala provoditi više od sat vremena dnevno ispred elektroničkih ekrana, dok im djeca mlađa od godinu uopće ne bi trebala biti izložena.

Iz Svjetske zdravstvene organizacije napominju da djeca mlađa od pet godina trebaju imati više fizičke aktivnosti kako bi razvila bolje životne navike i spriječila pretilost i druge bolesti u adolescenciji i odrasloj dobi. Ograničavanje, a u nekim slučajevima i potpuno ukidanje vremena koje djeca provode ispred elektroničkih ekrana rezultirat će dobrim životnim navikama, no oduzimanje iPada i sličnih elektroničkih uređaja samo je dio rješenja.

"Rano djetinjstvo je razdoblje brzog fizičkog i kognitivnog razvoja tokom kojeg se formiraju navike koje se u porodici mogu prilagoditi, a sve to u cilju poboljšanja dugoročnog zdravlja", rekla je Fiona Bull iz Svjetske zdravstvene organizacije.

Poručuju da se sjedilački način života sve češće povezuje s lošim zdravstvenim ishodima, dok se hronična nenaspavanost kod djece povezuje s povećanim nakupljanjem masnoće koja se mjeri indeksom tjelesne mase. U isto vrijeme kraće trajanje sna povezuje se s više gledanja televizije i vremena provedenog u igranju videoigre. Stoga stručnjaci preporučuju da vrijeme koje djeca provode ispred ekrana zamijenite aktivnom igrom i osigurate im kvalitetan san.