{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ovo su prednosti dojenja beba majčinim mlijekom

18.11.2013. u 15:27
0
29
Ovo su prednosti dojenja beba majčinim mlijekom
0
Ovo su prednosti dojenja beba majčinim mlijekom
Dojenje majčinim mlijekom je jednako dobro i za majku i za bebu, jer je ono obogaćeno esencijalnim vitaminima i hranjivim tvarima.
Majčino mlijeko je idealno za novorođenče jer ima optimalnu fluidnost i neophodno je za ishranu i razvoj bebe. Kada je riječ o hranjivim materijama, mnogo je bolje od bilo koje vrste alternativnog mlijeka. Proteini prisutni u majčinom mlijeku su lako probavljivi. Ono je bogato aminokiselinom triptofanom, koji je prethodnik serotonina. Upravo je serotonin ima važnu ulogu neurotransmitera.

Bogato je i esencijalnim masnim kiselinama i dugim lancem poli-nezasićenih masnih kiselina, što zajedno potiče rast te smanjuje disleksiju i hiperaktivnost. Ovo je mlijeko bogato fosfolipidima i prethodnicima prostaglandina. Oni zajedno ojačavaju imunitet i sprečavaju nastanak bolesti.

Majčino mlijeko je bakteriološki ispravno i uvijek svježe te kao takvo jedino sigurno piće za novorođenče. Bebi omogućava izgradnju imuniteta na virusne i bakterijske bolesti. Osim toga, dojenjem se smanjuje rizik od alergija, respiratornih bolesti i dijareje. Sam čin dojenja podstiče normalan razvoj čeljusti i zuba novorođenčeta.

Ukoliko se beba hrani majčinim mlijekom, time se smanjuje rizik od gojaznosti. Ono je snažna poveznica između majke i djeteta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: