Ohrabrujuće otkriće
0

"Pranje" mozga pomaže prerano rođenim bebama

Sarajevo-x.com
Foto: Science Daily
Foto: Science Daily
Tehnika "pranja" mozga prijevremeno rođenih beba može pomoći u njihovom preživljavanju, zaključak je najnovije studije, prenosi BBC. Krvarenje u mozgu je jedna od komplikacija od kojih se najviše strahuje kod prijevremeno rođenih beba, jer ona može dovesti do oštećenja mozga ili smrti.

Studija Univerziteta u Bristolu rađena na 77 beba ustanovila je tehniku koja uključujući drenažiranje mozga uz uvođenje novih tekućina može reducirati rizik.

Smatra se kako bi tehnika mogla biti od koristi za više od 100 beba na godinu.

Eksperti opisuju otkriće kao ohrabrenje.

Tehnika bi trebala biti korištena na većini beba s velikim komplikacijama koje uzrokuju širenje glave i mozga (stanje koje se naziva hidrocefalus).

Standardni tretmani uključuju umetanje igle u glavu u više navrata kako bi se otklonila nakupljena tekućina. To se radi nekoliko mjeseci prije umetanja skretnice za ispuštanje tekućine u trbuh.

No, studija, objavljena u časopisu Paediatrics, ustanovila je da je novi tretman, zvani Drift, mnogo efikasniji.

Od 39 beba, u dobi od godinu ili dvije, koje su bile podvrgnute ovom tretmanu, 54 posto je umrlo ili je teško onesposobljeno, dok je kod standardnog tretmana taj procenat bio veći - 71 posto.

"Ovo je prvi put da se neki tretman bilo gdje u svijetu pokazao korisnim za ove vrlo osjetljive bebe", rekao je neurolog Ian Pople, jedan od voditelja istraživanja.