Majke trebaju znati
0

Dojenje u prvih šest mjeseci štiti bebe od bolesti

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Oko 900 beba svake godine u Americi može biti spašeno ako 90 posto majki bude dojilo svoje bebe prvih šest mjeseci njihovog života, pokazala je nova studija. Ovi rezultati su samo procjene, ali nekoliko stručnjaka koji su pogledali ovu analizu kažu da zaključci studije pokazuju pravo stanje.

"Zdravstveni sistem mora biti svjestan da dojenje pravi duboku razliku", rekla je dr. Ruth Lawrence, koja je na čelu Američke akademije za dojenje.

Rezultati pokazuju da postoji na stotine mrtvih beba svake godine i još mnogo bolesnih zbog zdravstvenih problema koji se mogu dojenjem spriječiti. Ovo uključuje stomačne viruse, infekcije uha, astme, iznenadne smrti dojenčadi, pa čak i dječiju leukemiju.

Prema procjenama ekonomista, 13 milijardi dolara u Americi se izgubi zbog niske stope dojenja, odnosno 10 miliona dolara po smrti bebe. Izvještaj Vlade iz 2001. godine pokazao je da se 3,6 milijardi dolara može biti sačuvano svake godine, ako 50 posto majki redovno doji svoju bebu u prvih šest mjeseci. Međutim, stopa dojenja od tada povećala se neznatno.

Samo 12 posto američkih majki prati uputstva Vlade, te redovno i pravilno doji svoje dijete, rezultati su ovog istraživanje koje je provela Američka pedijatrijska akademija.

Dr. Larry Gray sa Univerziteta za pedijatriju u Čikagu, kaže da ne treba kriviti majke koje ne doje bebu u prvih šest meseci ili učiniti da se osećaju krivim, jer njihov posao i drugi zahtjevi često im onemogućavaju da to urade.

"Mi bismo svi voljeli kao pedijatri da majke nose sa sobom ove informacije", rekao je Gray, prenosi AP.