Šansa je čak šest puta veća
0

Povećan rizik za mrtvorođenčad kod trudnica koje spavaju na leđima

Klix.ba
Rezultati jednog istraživanja urađenog u Australiji su pokazali da trudnice koje spavaju na leđima imaju veći rizik od spontanih pobačaja i donošenja na svijet mrtvorođenčadi.

U istraživanju je učestvovalo 295 trudnica iz osam bolnica širom Australije. Istraživanje je trajalo pet godina, a rezultati su pokazali da trudnice koje spavaju na leđima imaju šest puta veću šansu da na svijet donesu mrtvorođenče.

Dr Adrienne Gordon, vođa istraživanja, je rekla da su raniji rezultati pokazali da duži periodi u ovom položaju ograničavaju dotok krvi ka bebi. Smatra se da spavanje na ledjima, ili čak i na desnoj strani, smanjuje dotok krvi kroz glavnu venu koja ide od nogu do srca i koja je glavni dostavljač krvi za maternicu.

Ipak, naučnici su rekli da trudnice ne bi trebale da strahuju ako ponekad spavaju na leđima. Istraživanje je pokazalo da čak tri četvrtine trudnica instinktivno spava na lijevoj strani, prenosi Daily Mail.

"U posljednjim fazama trudnoće se dešava najveći dio neobjašnjivih umiranja beba. Čak 40 posto mrtvorođenčadi je u potpunosti zdravo i ne postoji medicinsko objašnjenje za njihovu smrt", rekla je Emma McLeod, direktorica fondacije za mrtvorođenčad u Australiji.

Pored pozicije u kojoj se spava, značajan rizik predstavlja i kretanje bebe te činjenica da li je beba velika koliko bi trebala biti za svoju starost.

Prošle godine je jedno istraživanje urađeno na Univerzitetu u Aucklandu pokazalo da majke koje spavaju na leđima ili desnoj strani noć prije poroda imaju dva puta veću šansu da na svijet donesu mrtvorođenče.