Postat ćete mama? Ovo je sve što trebate znati o vašoj bebi

Postat ćete mama? Ovo je sve što trebate znati o vašoj bebi
14
K.B.
14.1.2020. u 14:05
10
komentara
14

dijeljenja
Postat ćete mama? Ovo je sve što trebate znati o vašoj bebi Ilustracija: Shutterstock
Dolazak novog člana porodice je veoma radostan, ali i stresan događaj. Naoružajte se strpljenjem i uživajte u ulozi svog života.
Buduće mame su veoma znatiželjne i žele prikupiti sve informacije važne za bebu koju će uskoro donijeti na svijet. I nakon porođaja žene uče o tome kako se izboriti s novim iskustvom, bez previše stresa. Stranice za roditelje među kojima je i Parents.com trude se mamama olakšati početne dane roditeljstva i ponuditi im korisne savjete za njegu bebe. Izdvojili su nekoliko najvažnijih stvari koje trebate znati na samom početku vašeg putovanja s bebom.

Bebe mogu izgledati pomalo smiješno

Nije rijetkost da se tokom porođaja beba zaglavi, zbog čega joj u početku oblik glave može biti čudan. Osim oblika glavice, neke bebe se rode s lanugo dlačicama, no one u većini slučajeva otpadnu oko 30. ili 31. tjedna, ali i to se razlikuje. Mogu biti naboranog ili veoma ozbiljnog lica. Beba je provela devet mjeseci u maternici, pa je logično da bude smežurana, promjena sredine utječe na njeno tijelo. Ne brinite, uskoro će poprimiti oblik prelijepe bebe koju ste dugo čekali.

Ne očekujte gugutanje i osmijeh sve do šeste sedmice života

Dok ne dođete do trenutka kada će se dogoditi prava komunikacija s vašom bebom, vi radite za malog šefa koji se samo žali. Kako biste lakše preživjeli umor i emotivni preokret koji vam se dogodio, imajte ovo na umu: napori koje ulažete kako bi beba dobila sve što joj je potrebno, nisu uzaludni. Pedijatar iz Los Angelesa Christopher Tolcher smatra da se bebe žale kako bi ih roditelji utješili, jer žele osjećati povezanost i žele da ih roditelji drže.

Ne plašite se fontanele

Većina roditelja se boji otvora na lubanji male bebe koji se naziva fontanela. Taj otvor dopušta bebi manevrirati svoj put van. Rodili ste bebu s mnogo kose, ali se bojite češljati je zbog fontanele? Neka vas to ne zaustavlja, slobodno možete češljati vaše novorođenče nježnim pokretima bebi četke.

Dat će vam do znanja kada je sita

Bebe najčešće jedu svaka dva ili tri sata. Kod dojenja je teško odrediti koliko mlijeka je beba zaista popila. U prvim sedmicama i mjesecima života vaše bebe, težina je najbolji indikator bebine uhranjenosti. Vaš pedijatar bi trebao redovito provjeravati bebin napredak. Bebe u prvoj sedmici života izgube između 5 do 8 posto mase koju su imali na rođenju, ali je vrate dok trepnete. Broj punih pelena je također dobar pokazatelj je li beba sita. Nakon prvog tjedna života kad beba ustali svoj raspored obroka trebala bi imati pet ili šest mokrih pelena na dan i jednu redovnu stolicu.

Kako pravilno promijeniti pelenu

Bebe se unerede po nekoliko puta tokom dana i zato je važno da pelena bude pravilno stavljena. Važno je znati da ne smijete ostavljati bebu samu na ormariću za presvlačenje ili na mjestu koje vam služi za presvlačenje.  Sve što vam je potrebno stavite blizu sebe, kako bi vam bilo nadohvat ruke. Otkopčajte pelenu, ali je nemojte potpuno skloniti u slučaju da beba (najčešće dječak) krene piškiti. Pelena vam ostaje kao mjera opreza. Podignite bebine noge, uzmite maramicu i obrišite bebu. Djevojčice se uvijek brišu od gore prema dolje, kako biste spriječili da bakterije dospiju u vaginalni dio i izbjegli vaginalne infekcije. Obrišite sve vidljive dijelove i namažite bebinu guzu kremom protiv osipa ili kremom za pelenski dio tijela. Stavite pelenu i čvrsto je zalijepite kako ne bi došlo do propuštanja.

Suha koža je normalna pojava kod novorođenčadi

U početku njihova koža može biti mekana i svilenkasta, ali se mijenja. "Da ste vi bili potopljeni u tekućinu devet mjeseci i onda izašli na zrak i vi biste bili suhi", smatra pedijatrica Laura Jana.

Ne treba vas brinuti bebina suha koža, jer se ona tipično oljušti i nestane, ali ako ćete se osjećati bolje, uzmite hipoalergenski losion za bebe i namažite mjesta koja su suha. Na bebinoj koži se mogu pojaviti i male roze bubuljice, pelenski osip, pa i bebi akne. Akne najčešće traju nekoliko mjeseci.

Ne morate se zatvoriti u kuću

Vodite normalan život, prije šetnje s bebom dobro procijenite kakvo je vrijeme. Čuvajte bebu od sunca, izbjegavajte bolesne ljude (bez odlazaka na dječje rođendane) i zatvorene prostore u kojima se nalazi masa ljudi (shopping centar tokom praznika). Naučite starije članove porodice dodirivati bebine noge umjesto ruku i lica, što pomaže u sprječavanju širenja infekcije. Ako imate starije dijete, i njega naučite to pravilo higijene. Ono će rado upozoravati goste da ne diraju bebu prljavih ruku, smatra liječnica Jana.

[caption file="https://cdn.deskplus.rs/2020/01/14/beba1.jpg" id="3141317" alt="" alt_ba="" alt_hr="" description="" title="beba" signature="Foto: Unsplash.com" width="1280" height="853"][/caption]

Bebe mnogo plaču, one tako komuniciraju

Bebin plač vas obavještava da je gladna, hladno joj je, možda je pelena puna ili jednostavno želi da je držite. Ovi rani "razgovori" vas mogu frustrirati, ali vremenom ćete naučiti koji plač označava koju potrebu.

Novorođene spavaju često, ali ne dugo

Beba mora jesti svaka dva ili tri sata tokom prva tri mjeseca, pa roditelji ne dobivaju prijeko potreban san, ali bit će bolje. Većina novorođenčadi spava između šest i osam sati kad dostigne treći mjesec starosti. U međuvremenu pokušajte uspostaviti rutinu. Ne dopustite bebi tokom dana spavati više od tri sata bez obroka, a noću je pustite spavati koliko god želi, pod uslovom da je povratila kilažu koju je izgubila na rođenju.

Vrijeme leti

Pod stresom ste, umorni i usamljeni? Da, ti dani su veoma teški, ali će veoma brzo proći. Kada prvi put postanete majka, svaka situacija je stresna, od mijenjanja pelena, pa sve do situacije kada beba plače više nego inače. To se mijenja kada dobijete drugo dijete, mnogo ste opušteniji, hvatate sve te male trenutke koje ste zbog stresa izgubili s prvim djetetom. Poslušajte ovaj savjet i pokušajte smanjiti nivo stresa i više uživati sa svojom bebom.
Prijavi grešku


Komentari (10)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...