Bebe
0

Plodnost žene zavisi i od njene krvne grupe

Sarajevo-x.com
Sposobnost žene da zatrudni početkom srednje faze života pod utjecajem je njene krvne grupe.

Istraživanje provedeno nad 560 Amerikanki, koje su bile podvrgnute tretmanima oplodnje, pokazalo je da su one sa nultom krvnom grupom imale najmanje jajašca.

Još uvijek nije dato jasno objašnjenje ovog otkrića, predstavljenog na konferenciji Američkog udruženja za reproduktivnu medicinu u Denveru, prenosi BBC.

Naučnici koledža Albert Einstein iz New Yorka i univerziteta Yale analizirali su nivo folikulstimulirajućeg hormona (FSH) kod žena prosječne starosti 35 godina.

Žena ima stalan broj jajašca koji se, dok je plodna, postepeno otpuštaju. Visok nivo FSH-a znači da se te "rezerve" ubrzano troše, što može smanjiti šanse žene da zatrudni u tridesetim ili četrdesetim godinama života.

Analize krvi pokazale su da žene sa nultom krvnom grupom češće imaju viši FSH, dok one sa krvnom grupom "A" imaju najniži.

"Godine žene ostaju najvažniji faktor u određivanju njenih šansi da zatrudni", naglašava doktor Edward Nejat, vođa tima naučnika. "Ipak, nivo FSH-a daje nam predodžbu o kvalitetu i kvantitetu njenih jajašca."

Stručnjaci ističu da će ubuduće morati dublje istraživati ovu problematiku, kako bi, između ostalog, utvrdili da li se isto može primijeniti na sve žene na svijetu.