Pažljivo čitajte
6

Planirate li prvu trudnoću? Evo šta sve trebate pitati svog ljekara

DP
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Odličili ste se na veliki korak, želite osnovati porodicu sa svojim partnerom. Da biste povećali šanse za zdravu trudnoću, postavite ova važna pitanja svom ljekaru.

Jedna od najvažnijih odluka u životu jest roditi dijete. I dok tehnički možete uskočiti u krevet i početi pokušavati u bilo kojem trenutku, preporuka je unaprijed zakazati posjetu ljekaru, barem nekoliko mjeseci prije početka začeća, savjetuje Mary Jane Minkin, doktorica s Odjela za porod, ginekologiju i reprodukciju Medicinske škole Sveučilišta Yale.

Pri ovoj posjeti, ljekar će napraviti procjenu zdravstvenog stanja, kao i procjenu bilo kakvih zdravstvenih problema i dati savjet kako se pripremiti za zdravu trudnoću. Ovo su pitanja koja biste trebali postaviti svom ljekaru bez srama i uzdržavanja.

Koliko je vremena potrebno da zatrudnim?

Naravno, vaš ljekar ne može predvidjeti tačno kada ćete začeti dijete. Nekim parovima to uspije u prvom pokušaju, dok drugima to ne pođe za rukom ni nakon godinu dana. Vaš ljekar može imati neka opća predviđanja na temelju vaših godina, povijesti zdravlja i iskustva sa začećem, navodi Parents.

Kada trebam prekinuti s kontracepcijskim pilulama?

Nije moguće uvijek zatrudnjeti odmah nakon što se prestane s pilulama za kontracepciju. Hormonalne tablete, na primjer, mogu promijeniti vaš ciklus i nekoliko mjeseci nakon što ih prestanete uzimati.

Utječe li moje zdravstveno stanje na plodnost?

Prema riječima dr. Minkin, neka zdravstvena stanja mogu utjecati na sposobnost da zatrudnite. Tu spadaju policistični jajnici, endometrioza, poremećaj štitnjače... Kada je riječ o partneru, to može biti problem s brojem spermatozoida, njihovom pokretljivošću ili morfologijom. Ljekar je osoba koja može najbolje procijeniti situaciju i ponuditi rješenje.

Koliko lijekovi koje uzimam mogu utjecati na plodnost?

Neki lijekovi, uključujući lijekove za visoki krvni tlak i epilepsiju mogu smanjiti šanse za začeće. Određeni lijekovi bez recepta, kao i lijekovi na recept mogu naškoditi bebi nakon što zatrudnite. Treba se posavjetovati sa svojim ljekarom koje lijekove trebate odbaciti, zamijeniti i koje biljne lijekove ne biste trebali koristiti.

Trebam li koristiti vitamine i suplemente?

Buduće majke trebale bi početi koristiti dodatke folne kiseline od 3 do 6 mjeseci prije nego što pokušaju začeće. Doktor Minkin ističe da folna kiselina smanjuje rizik od oštećenja neuralne cijevi i nekih drugih defekata. Ljekar može preporučiti i prenatalne vitamine, posebno ako nekome nedostaje određene hranjive tvari u prehrani.

Je li potrebno da promijenim prehranu, vježbe, druge životne navike?

Prekomjerna ili premala težina mogu smanjiti plodnost, dovesti do komplikacija u trudnoći, kao što su gestacijski dijabetes, visok krvni pritisak, pobačaj. Prekomjerno vježbanje, konzumiranje alkohola, pušenje cigareta također mogu negativno utjecati na plodnost i trudnoću. Potrebno je imati otvoren razgovor s ljekarom o trenutnim životnim navikama i otvoreno pitati šta je potrebno promijeniti, prije nego što pokušate imati dijete.

Je li potrebno da se cijepim?

Bolesti tokom trudnoće stavljaju u rizik zdravlje buduće majke i zdravlje djeteta. Ako ne postoji imunost, doktor će prije začeća dati cjepiva koje je potrebno. Cjepivo protiv sezonske gripe, tetanusa, hepatitisa B mogu se uzimati tokom trudnoće.

Je li potrebno napraviti genetsko testiranje?

Možda se odlučite s partnerom na genetsko testiranje kako biste vidjeli jeste li nositelji bilo kakvih nasljednih genetskih stanja. Ako dobijete pozitivne rezultate, vaš vam ljekar može pomoći da procijenite rizik. Jedan od načina sprječavanja prenošenja genetskih stanja potomstvu bila bi oplodnja in vitro (IVF) s predimplantacijskom genetskom dijagnozom (PGD). To omogućava roditeljima da testiraju embrione na genetska stanja.

Zašto ne mogu zatrudnjeti?

Parovi koji pokušavaju dobiti bebu godinu dana bez rezultata (ili 6 mjeseci ako su stariji od 35 godina) vjerojatno se suočavaju s neplodnošću. Ljekar treba utvrditi uzrok neplodnosti kod žene i njenog partnera, a zatim pokušati liječenje osnovnih stanja.

Što trebam napraviti nakon pozitivnog testa na trudnoću?

Mnogi parovi ne znaju što napraviti nakon što su saznali da je test na trudnoću pozitivan. Trebaju li ići odmah ginekologu ili pričekati da plod bude dovoljno star da bi se vidio na ultrazvuku? Vaš doktor može dati stručan savjet na to pitanje.

Što još možete očekivati od ovog posjeta ljekaru?

Osim pitanja i odgovora, posjet će vjerojatno uključivati i neke testove ili će biti zakazan za kasnije. Mnoge od ovih pregleda ćete prepoznati s vaših godišnjih pregleda kod ginekologa. Među njima mogu biti i testovi na probleme koji bi mogli omesti plodnost, kao što su fibroidi maternice, ciste i slično, posebno ako se utvrde simptomi ovih stanja. Test krvi može pokazati razinu vitamina, zdravlje štitne žlijezde itd. Također, ljekaru može napraviti analizu urina i druge testove.