Zdrava trudnoća
6

Pitanja koja trebate postavite svom ljekaru ako želite brzo zatrudnjeti

S.H.P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Odluka o potomstvu, jedna je od najvažnijih odluka. Iako u praksi veoma brzo možete otići pod plahte i raditi na trudnoći ipak ukoliko želite brzo zatrudnjeti morate posjetiti svog ljekara i postaviti mu nekoliko pitanja.

Klinička profesorica na Odjeljenju za akušerstvo, ginekologiju i reproduktivne nauke u Medicinskoj školi Univerziteta u Yale Mary Jane Minkin savjetuje da nekoliko mjeseci prije pokušaja začeća posjetite ljekara i provjerite vaše zdravstveno stanje. Ljekar će procijeniti vaše zdravstveno stanje, vidjeti kakve zdravstvene probleme imate i dati vam savjet o formiranju zdrave trudnoće.

Ova pitanja morate postaviti vašem ljekaru prije nego odlučite imati bebu:

Koliko će mi trebati vremena da zatrudnim?

Naravno, vaš ljekar ne može tačno predvidjeti kada ćete začeti. Neke žene zatrudne nakon prvog pokušaja, dok druge pak ne zatrudne ni nakon godinu redovnog nezaštićenog seksa. No vaš ljekar može predvidjeti na osnovu vaših godina, zdravlja i ranijih iskustava sa začećem.

Kada treba prekinuti kontrolu rađanja?

Ne možete zatrudnjeti odmah nakon što se prestali koristiti sredstva za kontracepciju. Tablete za kontracepciju mogu promijeniti vaš ciklus i nekoliko mjeseci nakon što ih prestanete piti, slično tome je i kada skinete spiralu.

Hoće li moje zdravstveno stanje uticati na moju plodnost?

Neka zdravstvena stanja mogu uticati na vašu mogućnost da zatrudnite. Tu spadaju sindrom policističnih jajnika (PCOS), endometrioza, poremećaji štitnjače. Kada je riječ o vašem partneru to mogu biti problemi s brojem spermatozoida, njihovom pokretljivošću ili morfologijom. Zbog toga će vaš ljekar najbolje procijeniti situaciju i ponuditi vam rješenje.

Kako će lijekovi utjecati na moju plodnost?

Neki lijekovi, uključujući lijekove za visoki krvni pritisak i epilepsiju, mogu umanjiti vaše šanse za začeće. Štaviše, određeni lijekovi bez recepta i lijekovi na recept mogu naškoditi bebi nakon što zatrudnite (na primjer, nesteroidni lijekovi, steroidi, neki antidepresivi i antipsihotici, te lijekovi za štitnjaču). Pitajte ljekara koje lijekove smijete koristiti i pređite na određene biljne lijekove.

Trebam li uzimati vitamine ili suplemente?

Buduće majke trebale bi početi uzimati dodatke folne kiseline tri do šest mjeseci prije nego što pokušaju začeti. Doktor Minken kaže da folna kiselina smanjuje rizik od oštećenja neuronske cijevi i nekih urođenih oštećenja. Vaš ljekar može vam preporučiti i prenatalne vitamine, posebno ako vam se čini da vam oni nedostaju.

Trebam li promijeniti prehranu, rutinu vježbanja, druge životne navike?

Jeste li znali da prekomjerna težina može umanjiti vašu plodnost? Osim toga pretilost također može dovesti do komplikacija u trudnoći poput gestacijskog dijabetesa, visokog krvnog pritiska i pobačaja. Prekomjerno vježbanje, konzumacija alkohola i pušenje cigareta također mogu negativno uticati na vašu plodnost i trudnoću. Otvoreno razgovarajte sa svojim liječnikom o vašim životnim navikama i pitajte trebate li promijeniti prije nego što pokušate začeti.

Treba li mi vakcinacija?

Zaštitite svoje dijete od ozbiljnih bolesti tako što ćete biti ažurni u vakcinaciji. Ako već niste vakcinisani, liječnik će vam prije začeća dati vakcine protiv ospica, zaušnjaka i rubeole (MMR) jer ti virusi nisu sigurni za trudnice. Vakcine protiv sezonskog gripa, tetanus / difterija / pertusis (Tdap) i vakcina protiv hepatitisa B mogu se uzimati tokom trudnoće.

Trebam li genetičko testiranje?

Vi i vaš partner možda ćete se odlučiti na genetsko testiranje da biste vidjeli da li ste nosioci bilo kakvih nasljednih genetskih stanja, uključujući spinalnu mišićnu atrofiju, cističnu fibrozu, Tay-Sachsovu bolest i još mnogo toga. Ako su rezultati pozitivni, vaš ljekar vam može pomoći da spriječite spriječavanje tih stanja potomstvu.

Zašto ne mogu začeti?

Ako pokušavate začeti godinu dana bez rezultata (ili šest mjeseci ako ste stariji od 35 godina), vjerovatno je da se se morate boriti s neplodnošću. Vaš ljekar će pregledati vas i vašeg partnera kako bi utvrdio uzrok neplodnosti, a zatim će pokušati da izliječi neplodnost lijekovima.

Šta trebam učiniti nakon pozitivnog testa trudnoće?

Mnogi parovi nemaju pojma šta raditi nakon što saznaju da će dobiti dijete. Treba li ići pravo kod ginekologa ili čekati da plod bude dovoljno star da se pojavi na ultrazvuku? Vaš ljekar vam može dati najbolji stručni savjet u vezi s tim.