Usluga za roditelje u SAD-u
0

Pas tragač traži drogu u sobi vaše djece

Sarajevo-x.com
Zabrinuti roditelji u SAD-u sada mogu unajmiti pse tragače koji vrlo lako mogu otkriti da li se u spavaćim sobama njihove djece nalazi neka od droga.

Organizatori projekta "Dogs Finding Drugs" tvrde da njihovi specijalno utrenirani psi tragači mogu nanjušiti i najsitnije tragove droge u roku od nekoliko sekundi.

Psi tragači vrlo lako i brzo mogu otkriti marihuanu, heroin, kokain i metafetamine, kao i lijekove koje je moguće dobiti na recept.

Anne Wills koja vodi neprofitnu organizaciju u Catonsvilleu u Marylandu je rekla da su roditelji tražili ovakvu vrstu usluge i da očekuje da će biti mnogo posla.

"Znam kako mi je bilo kada su moja djeca odrastala. Željela sam u svakom trenutku znati šta rade", rekla je Willsova za "Baltimore Sun".

Willsova je pokrenula ovaj projekat u sklopu velikog projekta "Dogs Finding Dogs" koja se bavi pronalaženjem izgubljenih kućnih ljubimaca.

Prema riječima njenog kolege Michaela Gimbela, ovaj projekat predstavlja još jedan od efikasnih načina da zabrinuti roditelji zaštite svoju djecu od droge.

Elizabeth Robertson sa Nacionalnog instituta za zloupotrebu droga, koja je na čelu odjela za istraživanje načina prevencije, je rekla da sumnja da su psi tragači pravo rješenje za zabrinute roditelje.

"S obzirom na sve što znamo o prevenciji ovisnosti, najvažnije je izgraditi povjerenje i dobru komunikaciju. Unajmljivanje pasa tragača je metoda koja će značajno poremetiti povjerenje između roditelja i djece", zaključila je Robertson.